Blogitaivas

Usko, toivo, bloggaus.

Pyhän Hengen apua janoten

4 kommenttia

”Pyhä Henki on paras terapeutti”, kuulin kerran sanottavan. Tähän on helppo uskoa, jos tuntee jotain Pyhän Hengen luonteesta.

Mutta entä ihmiset jotka eivät Pyhän Hengen apua vielä tunne, mutta janoavat Jumalan apua. Kenen puoleen he kääntyvät? Varmastikin myös Jumalan omiksi tunnustautuvien puoleen. Minkälaisia vastauksia he saavat? Minkälaisia vastauksia olen itse osannut antaa? Ehkä joku joskus sanoo Jeesuksen myötätuntoa ja sisäistä tasapainoa etsivälle: sinun on paras hakea ammattiapua jättäen ilmaan käsityksen, että kristittyjen yhteydellä ei tässä tapauksessa ole vastausta. Tuskin kukaan näin voi antaa ymmärtää, kun on kontakti Jumalaan, joka ihmisen sielusta kaiken ymmärtää.

En sano, etteikö inhimillisellä viisaudella kootusta ammattiavusta ole apua.(Ihmismielen puoskareista en tässä yhteydessä yritäkään sanoa muuta kuin, että rukoilen vain että ihmiset varjeltuisivat näiltä… tässä monimutkaisessa maailmassa ) Kuitenkin parhaimmankin avun ja pätevimmänkin ohjauksen jälkeen ihminen jää jotenkin puolityhjäksi, jos Jumalan kohtaamisessa ei pääse kasvamaan. Tätä tyhjyyttä voi peittää ja sen olemassaolo voi olla painuksissa, mutta ajoittain tulee hetkiä, jolloin aito jumalakaipuu nostaa päätään. Toivottavasti silloin on ympärillä ihmisiä, tai edes yksi, jonka kautta ja ehkä kanssa saa vahvistua ja mennä eteenpäin ystävyydessä Jeesuksen kanssa.

Onkohan taas jotenkin luettelonomaisesti ilmaistu…Vakuuttuneesti sanon ja ilmoitan että kyllä jumalakaipuu nostaa päätään. No, anteeksi, paremmin en osaa ilmaista omaa havaintoa elämästä. Pintaraapaisukin ihmiskunnan historian kokonaiskuvaan riittää huomaamaan, että ihminen on aina etsinyt jumalaa, palvonnan kohdetta.

Olin ilahtunut Ilkan tekstistä Kuninkaasta. Siinä oli syvällisesti hahmotettu ristin merkitystä. Kuka tai mikä on jumalien joukossa se, joka olisi samaan pystynyt kuin Jeesus. Nykyinen raadollinen todellisuus pirstoutuneessa maailmassa ei ole  todistus siitä, etteikö Jeesus olisi totta. Keskeneräinen maailma on vain…keskeneräinen maailma, monine vivahteineen, virheineen ja onnistumisineen, ihmisen hyvyyteen kykenevää kauneutta ilmentävä sankaruus ja pahuuteen sortuva raukkamaisuus – kaikki tämä on välimaastoa matkallamme todelliseen hengelliseen kotiin. Tällä matkalla Kolminainen Jumala, Isä, Poika ja Pyhä Henki haluaa meitä vahvistaa – uskomaan häneen ja kylvämään hyvää. Vahvistaa meitä kysymään aina uudestaan ja uudestaan Pyhän Hengen apua. Vaikka kuinka joskus putoaisimme, on paras tilanteiden korjaaja aina kanssamme. Ei väkisin tuputettuna apuna, vaan parhaana vapaaehtoisuuteen perustuvana yhteytenä.

Itse ajoittain, säännöllisesti, väsyn omiin kipuiluihin elämän pyörteissä. Hiljattain muistin miten Paavali rohkaisi Timoteusta 1.Tim6:6: ”Tyytyväisyys yhdessä jumalisuuden kanssa on suuri voitto”. Ja haluan muistaa, että minun on hyvä olla Jumalan edessä tyytyväinen. Pienistäkin askelista. Tämä ei tarkoita, että kannattaisi luovuttaa ja jättää tavoitteita syrjään. Mutta jos ponnistelusta ja tyytymättömyydestä tulee elinpiirin täyttävä uuvuttava suo, on unohtanut jotain elämässä oleellista: lepo Jumalan läsnäolossa on hyvinvoinnin lähde. Siihen kannattaa aina palata, jos se on jäänyt syrjään. Jeesuksen avaama yhteys antaa levon. Levon jossa on lupa olla aito. Jossa saa antaa surun ja levottomuudenkin tulla pintaan ja huuhtoutua pois.

4 thoughts on “Pyhän Hengen apua janoten

 1. pääse perille
  jano Pyhää Henkeä
  helppo uskoa
  aito lepo Jeesukselta
  tyytyä hyvään oloon

  Liked by 2 people

 2. Jumalan rauha on sanan mukaa ymmärryskyvyn ylittävää.
  Kannattaa kokeilla viedä kaikki asiansa Jumalalle tiettäväksi.
  Terapeuttisesti voimme puhua kaikista tuntemuksistamme,
  Hänelle, joka meidät loi ja elämäämme ylläpitää. Ei Hän salli
  vanhurskaan ikinä horjua, on lupaus Jumalalta, joka ei voi valehdella.
  Suurin ongelma on siinä, että se tulee tehdä uskossa ja syvässä luottamuksessa.

  Liked by 2 people

 3. Kiitos Marianne tästä tekstistä. Minulle nousi mieleen psalmista 94:stä nämä
  jakeet :18 Aina kun olin vähällä kaatua, sinun armosi, Herra, oli minun tukenani.
  19 Kun huolet painavat mieltäni, saan sinulta lohdun ja ilon.
  Omalla kohdallani on usein käynyt juuri noin henkisissä kipuiluissa. Apu on tullut juuri sellaisena öljytilkkana tai mannan määränä, joka on riittänyt, lähimmäisenä, jolla on ollut korvat kuulla ja vastata rohkaisten tai ehdottaen yhteistä rukousta. Tuota Pyhän Hengen ihmettä on se, että hukuttavan huolimeren aallokoissa, ihminen voi saada kuin kyvyn kävellä vetten päällä, jaksaa päivän ja hetken kerrallaan. Ja jos ei jaksa, on Jumalalle rakas kuitenkin.

  ”Vain sinä tunnet minut, Vapahtaja,
  ja tiedät lääkkeen kaikkiin haavoihin.
  Jos luoksesi en pääse voittajana,
  saan tappioni tuoda kuitenkin.”

  Liked by 3 people

 4. Kiitos Virpi, kauniisti kirjoitat ’juuri sellaisena öljytilkkana tai mannan määränä joka on riittänyt’. Pyhän Hengen apu voi kanavoitua niin monin eri tavoin.
  Ylläoleva tekstini saattaa jättää ilmaan näkemystä, että laittaisin terapeuttisen työn ja Pyhän Hengen yksinäisyydessä tekemän työn jotenkin vastakkain. En kuitenkaan ajattele niin, vaan ilmaisu vain jäi jotenkin niukaksi yrittäessäni sanoa sydämellä olevia asioita tiiviisti. Arvostan kaikkea hyvin tehtyä mielen alueen ja traumaattisten kokemusten ongelmien parissa tehtävää työtä. Ja olen nähnyt miten vaikeaa voi olla joskus päästä eteenpäin, jos ongelmavyyhdit ovat kovin kipeitä ja vaikeaselkoisia.
  Joskus ihminen voi myös olla niin lukossa ja väsynyt ongelmiensa kanssa, ettei oikein pysty tai jaksa ottaa mitään vastaan keneltäkään. Tuolloinkin on Jumalalle rakas, niinkuin kirjoitit.
  Pyhän Hengen apu on siitä ihmeellinen, että sille on ominaista löytää tiensä mitä pienimmistä sopukoista auttamaan ihmisen lukittua sisintä.
  Jotenkin haluaisin tällä hetkellä nostaa rukousta Isän puoleen kaikkien niiden ihmisten puolesta, jotka ovat sisimpänsä oven lukinneet, kätkeneet avaimen ja antaneet lukon ruostua. Usein voi olla vakavia pettymyksiä, satuttamisia, väärinkäsityksiä.. Toivoisin niin että jokaisella toivonsa menettäneellä olisi joku joka rukoilee heidän puolestaan. Tai itseasiassa on, Jeesus rukoilee Isän oikealla puolella. Mutta että sitä pienenä ihmisenä osaisi nähdä paikkansa oikein ja tarttua Jumalan valmistamiin tilaisuuksiin. Ja muistaa myös täällä ihmisen osassa rukouksin niitä, jotka eivät jaksa ja ovat lukossa. Jumalalle tärkeitä ihmisiä..

  Liked by 2 people

Kommentoi

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.