Blogitaivas

Usko, toivo, bloggaus.

Luettua, koettua ja lainattua

6 kommenttia

Aikoihin ei ole ollut varaa tilata mitään kristillistä viikkolehteä ja niinpä, lainakirjojen lukemisen lisäksi, käväisin seurakuntalainen.fi sivustolla, vanha tuttu.
Omasta kokemuksestani yli 13 vuotta sitten, jolloin jouduin rikoksesta syytetyksi 6 muun henkilön kanssa ottaessamme kantaa erääseen mielipidekirjoitukseen  tuli mieleeni tapaus Laajasalo. Meidän kohdallamme silloin Poliisi tutki asian ja tutkinnan tuloksena ketään meistä ei ”tuomittu”. Päätös ” Ei rikosta” selvityksineen saapui kirjallisena postissa. En ollut aikaisemmin joutunutkaan rikoksesta syytetyksi, enkä ole sen jälkeenkään. Silloinen ilmoitus eräältä kohdiltaan liittyy  myös Laajasalon tapaukseen.

Olen tuntenut suurta myötätuntoa piispa Teemu Laajasaloa kohtaan. En kertaa tässä mistä häntä on syytetty, mutta tahdon vaan sanoa että jälleen kerran tulee mieleeni kivi. Piispa Laajasalo on kirjoittanut artikkelin seurakuntalaisen sivulla ja minusta se oli hyvä. Siinä hän mm. sanoo että ”kirkon ja lähetystyön tärkein tehtävä on kertoa Jeesuksesta”! Lisään tähän vielä että piispa Laajasalo pyysi anteeksi tekoaan ja sanoi korvaavansa sen minkä oli väärin tehnyt. Moniko tekee niin?

Luin toistakin artikkelia, jonka kirjoitti Panu Pihkala aiheenaan ympäristö ahdistus. Ei se muuten liittynyt ollenkaan tuohon yllämainittuun asiaan mutta hän kirjoitti kaunista tekstiä seuraavasti:” Kärsimyksen ymmärtämisen tulisi johtaa meidät toimimaan myötätuntoisesti ongelmien lievittämiseksi. Tätä voi kuvata myös oman ristinsä kantamiseksi. – Joskus jokainen tarvitsee sitä, että joku kantaa ristiä hetken, kun itse ei jaksa!” Niin.

Edelleen olen lukenut Maaria Leinosen syvältä koskettavia runoja ja ajattelin, jälleen, lainata tähän yhden. Se sopii niin miehille kuin naisillekin, on pitkä mutta lyhennän sitä kirjoittamalla sen vähemmän runomittaan. Ei ole pakko lukea, mutta jos ajatuksella ja sydämellä lukee ei se ”tyhjänä palaa”. Sen innoittamana voi sitten vaikka kuunnella you tubesta ”Vain pisara Jeesuksen verta”.

Vailla Menneen Varjoa

He seisoivat hänen edessään kaikki kivi kädessä.
Tunteeton kivi valmiina irtoamaan, sinkoutumaan kohti häntä syntistä naista.
Hän tunsi miehet – kuinka ei olisi tuntenut vaikka liittyivät hänen seuraansa pimeillä kujilla
hiipivät auringon laskettua hänen ovelleen.
Siinä seisoivat samassa rintamassa: hallitusmiehet
kirjanoppineet ja fariseukset, leviitat rabbiinit kauppiaat ja tullimiehet. Kaikki. Kivi kädessä.
Ja he tunsivat hänet – kuinka eivät olisi tunteneet:
hänhän oli heidän syntinsä – jospa vain kansa tietäisi.
Ja siksi hän nyt seisoi tässä. He tahtoivat tappaa.
Joku Mooses oli käskenyt. Eivät he katsoneet häntä kohti eivät kastanjahiuksiaan eivät
revittyjä vaatteita. Tuijottivat tien tomuun tai pilviin
– tai sitä outoa miestä joka seisoi heidän välissään.
– Mitä sinä sanot, he tivasivat mieheltä?
Ei hän toki kieltänyt kivittämästä. Olihan Mooses käskenyt.
Mutta ”synnitön heittäköön ensimmäisen kiven”.
Ääni kuin tuulten huokaus Öljymäen rinteiltä.
Nainen peitti kasvonsa. Nyt se tapahtuisi. Tuli aivan hiljaista. Vain tuuli öljypuissa ja
etäinen lasten nauru kujilta.
Ja kun nainen lopulta rohkeni katsoa etäällä vilkkui tomuisia sandaalin kantapäitä
kiireesti poistuvia kyyryisiä selkiä sivukaduille pujahtavia.
Ja hänen edessään seisoi yksinään tuo outo mies
Katse kirkas kuin Gennesaret, ääni lempeä kuin oliivilehdon tuuli:
Mene, äläkä palaa entiseen se on anteeksiannettu. Kaikki.
Ja nainen jäi seisomaan siihen yksin  – kevyenä kuin untuva tuulen sylissä vailla menneen varjoa.
Edessä kasteenraikas aamunsarastus – edessä uusi Tie – ennenkulkematon

Kiitos Jeesus!

6 thoughts on “Luettua, koettua ja lainattua

 1. Ehkä ehtisin vielä, ennen kirkkoon menoa, korjata asiavirheen blogissani.

  Tapaus josta omalla kohdallani (niiden 6 muun lisäksi kirjoitan) tapahtui vuonna -13 eikä siis 13 vuotta sitten. Kirjoitin toisaalla silloin, tätä nyt nimellä olevaa seurakuntalaista ei silloin vielä ollut, mutta samankaltainen sivu.

  Nämä ”rikosasiat” ovat vaarallisia julkisuuteen tuotaviksi. Sen verran kuitenkin ”avaan” omalta kohdaltani asiaa, että joku kirjoitti jutun tästä henkilöstä joka nyt toi julki Laajasaloon kohdistuvan ”rikoksen”. Hänellä on vuosien saatossa ollut tällainen tapa tehdä milloin kenestäkin
  vastaanvanlaisia ilmoituksia. Me saimme syytteen kunnianloukkauksesta ja minulla oli yksi ainoa lause häneen kohdistuen. Maallinen laki on sen asian suhteen nyt muutettu, mutta Jumalan laki ei.

  Tuo runo on ikiaikaisesti myös voimassa oleva.
  Kuka meistä on syytön, kuka synnitön ja silti olemme mieluummin tuomitsemassa kuin armahtamassa. Kivi on niin herkästi kätemme ulottuvilla ja sydämemme musta toista lähimmäistämme kohtaan. Eikä tämä tarkoita sitä että puolustaisin rikoksiin sortuneita, mutta Raamatussakin neuvotaan hoitamaan asiat mieluummin hiljaisuudessa jos on moitetta toista vastaan, eikä julkisuudessa revitellen. Sitä paitsi joka syntinsä tunnustaa ja hylkää, saa armon!!!

  Voisin vielä enemmänkin sanoa, mutta lähellä on etten itse syyllisty syyllistämään, mutta jos blogista saa sellaisen käsityksen että kirjoittamani tapaus jossa ulin itse syyllisteytksi liittyisi juuri Laajasaloon niin senkin korjaan. Ei vaan tähän ilmiantajaan.

  Ja kuten sanottu, silloin laki oli toinen ja sanavapauskin vähän enemmän voimissaan kuin tänäpäivänä.

  Me kaikki olemme syntiä tehneet, mutta jotkut meistä ovat ns. armahdettuja syntisiä.
  Kaikki voisivat olla jos ottaisivat Jumalan tahdon omassa elämässään todesta. Olemme syntisiä, mutta emme tee tahallisesti Jumalan sann vastaisia tekoja, eli emme elä synnissä niin kuin elimme silloin kun emme Jeesusta henkilökohtaisesti tunteneet.

  Blogini tarkoitus oli osoittaa myötätuntoa nöyrtynyttä Teemu Laajasaloa kohtaan, olemme rukoilleet hänen puolestaan. – Niin kuin hänen ilmiantajansakin. Sillä ihminen ei muutu ellei Jumalan Sana tule hänessä omantunnon asiaksi. Kaikkien meidän on tehtävä parannus ja lähdettävä todellisesti seuraamaan Jeesusta.

  Hän Jeesus, on edelleenkin Tie, Totuus ja Elämä.

  Tykkää

  • Hyvin ja tärkeää asiaa kirjoitat taas. Asioita pitää vaan joskus nostaa pintaan eikä se ole revittelyä tai mitään itsensä korostamista ja jos kokee tarvetta puolustaa tärkeää henkilöä. Teemua olen tukenut itse jo Kirkkoherra vaalista asti vaikka en Etelän asukki olekaan. Mutta kirjoittamalla ja osallistumalla voi tukea etäältäkin. Mitä tulee sitten tähän toiseen henkilöön, näen hänen toiminnassaan vahvasti piirteitä loukatun ihmisen katkeruudesta joka etsii tietään purkautua. Hänen henkilöhistoriastaan löytyy hyvin kipeitä asioita jotka liittyvät kirkkoon ja julkisuuteen. Hänelle rukoilen anteeksiantamisen ja lempeyden lahjaa. Tuolla tarmolla ja lahjakkuudella olisi mahdollisuus tehdä paljon hyvää.

   Liked by 1 henkilö

   • Kiitos Tapio rohkaisusta. !

    Eihän näihin vanhoihin tarvitsisi palata, mutta kun ko. henkilö on jatkanut näitä ”ilmiantoja” toistuvasti niin olisi toivonut että hän ymmärtäisi oman itsensä tähden lopettaa.

    Nyt näyttää olevan tietoa asiaan puututtumisesta ko seurakunnankin taholta, joten asia tullee siten hoidetuksi. Mutta kuten omassa tapauksessanikin vapauttava päätös tuli juuri siksi että ko. henkilö oli itse asiansa julkisuuteen tuonut. Arvostelemalla silloinkin erästä henkilöä julkisuudessa sanomalla: ” Kirkon johtamisjärjestelmä ei toimi”.

    Me, tässä mainitut 7, siihen vastasimme. Minun lauseeni oli: ”Elääkö tämä (tässä kyseessä oleva ) henkilö Sanan mukaisesti yksityiselämässään.?” Jonka, kieltämättä häntä itseäänkin ilmeisesti, jollain tasolla ainakin vielä silloin vaivaavan, yksityisasiansa oli tuonut julkisuuteen.

    Hän on toiminut ja toimii edelleenkin kirkon luottamushenkilönä? Joten olisi luullut hänen osaavan nyt Teemun (ym.) kohdalla toimia hienotunteisesti niin kuin olisi kuulunut.
    Tuon sanomani hän siis koki kunnianloukkauksena ja olisihan se saanut jäädä sanomattakin.

    Poliisin vastaus siis kuitenkin oli, minun kohdallani:” Asiassa ei ole syytä epäillä rikosta. Kunnianloukkauksen tunnusmerkistö edellyttää perätöntä väitettä, muuta halventamista tai totuudenmukaisten väitteiden esittämistä loukkaamistarkoituksessa. Rikos on rangaistava vain tahallisena.
    Nyt kyseessä olevassa tapauksessa on kyse ennemminkin subjektiivisesta mielipiteestä kuin tahallisesta perättömästä väitteestä tai halventamisesta.”

    Muiden osalta, näiden kuuden siis, on useampia sivuja perusteluineen sen mukaan kuinka paljon asiasta ovat kirjoittaneet ja missä asemassa olleet, esim. päätoimittajana. – Mutta menneet ovat menneitä ja toivottavasti eivät toistuisi.

    Jumalan armosta elämme kaikki, eikä ole yhden yhtäkään ihmistä joka olisi ollut tai olisi täysin synnitön. Vain Jeesus! Ihana, rakas, ihmisten Vapahtaja ja Herra, joka ei tullut ihmistä tuomitsemaan vaan pelastajaksi! Kiitos Jumalalle armostaan!

    ”Vain pisara Jeesuksen verta ja syyllisyys pyyhitään pois. Vain kosketus ristin Herraan se elämän uuden tuo.
    Vain pisara Jeesuksen verta ja katseesi kohota voi. Ei menneitten päivien synkkyys sua kahlita enää voi.
    Vain pisara Jeesuksen verta se kahleesi iäksi vie. Pois raskaitten painojen alta, näin verensä sinut vie.
    Vain pisara Jeesuksen verta ja kotisi taivassa on. Ei osuutta kodista Herran voi milloinkaan riistää pois!”

    Tykkää

    • Seurakuntalainen.fi ilmoittaakin juuri Teemu Laajasalon tapauksesta että hän on saanut puhtaat paperit eli vapauttavan päätöksen, ulkopuolisen tarkastajan, joka on tutkinut asian, toimesta. Tapaus on sikäli selvä ja päätynyt onnellisesti.
     Kiitos rukouksia kuulevan Jumalan.

     Tykkää

 2. Tässä linkki tuohon mainitsemaasi lauluun. Etsin laulua Viestiveljien laulamana mutta sitä ei löytynyt valitettavasti.

  Ja mainitsemasi seurakuntalainen-sivusto löytyy täältä https://www.seurakuntalainen.fi/

  Kiitos tuosta runokirjavihjeestä. Sain kirjan kirjastosta lainaan ja paljon siinä onkin runoja luettavana. Siunausta sinulle Tuulikki.

  Liked by 1 henkilö

  • VOI KIITOS ystävä!
   Yritin itsekin saada tätä laulua tähän mutta ei onnistunut, en käsitä miksi? Minulla tosin on todella vanhat koneet, voisiko olla syynä? Ja nuo Seurakuntalaisen jutut, jotka tässä mainitsen, ovat jo siirretyt vähän kauemmaksi mutta jos joku tahtoo, ne löytyvät kun painaa kohtaa ”jatka”, kävin katsomassa.
   Minä pidän valtavasti tästä ”Vain pisara Jeesuksen verta” laulusta! Lyhyt ja pieni, vaatimaton vailla suuria eleitä, mutta kaunis!
   Tuo runokirja on todella paksu ja painava, mutta niin on sisällyskin, siis painava 😉 paljon Raamatullisiin henkilöihin tehtyjä runoja, haluaisin niitä intohimoisesti jakaa. Ovat vaan kovin pitkiä tänne.

   Ja samoin Herra siunatkoon myös Sinua, niin kuin hän tekeekin! Kiitos kun jaksat tänne, sinusta on tainnut tulla ”pelastava” enkelini 😉 ?

   Tykkää

Kommentoi

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.