Blogitaivas

Usko, toivo, bloggaus.

Taivaan neljä vuodenaikaa

4 kommenttia

”On siellä juhla voittajain ja päivä kestää ain?” Näin väittää yksi lempilauluistani, Amazing Grace, ainakin suomeksi. Vaikka kappaleesta tykkäänkin, tökkii tuo kohta. Taivaassa on voittajien juhlat. Jaa-a, minä olen ymmärtänyt, että Taivaaseen päästään armosta. Uskon, että monet sinne päätyvät ovat kaikkea muuta kuin voittajia. Minullakin siis saattaa olla toivoa.

”Ja päivä kestää ain!” No, entäs sitten auringonlaskut? Kun seuraa vaikkapa kuvia, joita ihmiset postaavat Instagramiin, näyttää siltä, että maailmankansalaiset ovat auringonlaskun kansaa. Olisiko mukavaa, jos Taivaassa auringonlaskut olisivat kaunis muisto vain? Sisälläni herää pieni vastarinta Taivas-näkyjä vastaan.

Ne Taivas-kuvaukset, joissa vietetään ikuista hääjuhlaa, suorastaan pelottavat minua. Ei minulla ole mitään karjalanpaistia ja kermakakkua vastaan. Jonkun huumorilla höystetyn juhlapuheenkin voin kuunnella, kunhan se ei ole liian pitkä. Mutta ikuiset juhlat kuulostavat arveluttavilta, vaikka tarjolla olisi yhtä hyvää viiniäkin kuin Kaanaan häissä.

Juttelin isäukon kanssa, millainen Taivas saisi meidän mielestämme olla. Minä kaipasin kumpuilevaa maastoa vaellustarkoituksiin. Vuoriakin saisi olla sellaisia päivä varten, kun haluaa vaellella vähän ekstreemimmin.

Isä pohti, että Taivaassa voisi olla myös pulkkia, joilla voisi laskea mäkeä. Isän kommentista minä päädyin miettimään, että olisihan toki hyvä, että pelkän helteisen kesäpäivän sijaan Taivaassa olisi vuodenajat. Miettikään vaan hellekesää, joka kestäisi ikuisesti. Siis loputtomasti. Auts!

Tässä kohtaa en edes yritä pohdiskella, miten kylmiä mielikuvia minussa herättää Uusi Jerusalem, joka joidenkin teorioiden mukaan on kultainen kaupunki. Kuuluisan Päärlyportin voisin toki kurkata joskus ohi mennessäni.

Kristillisestä näkökulmasta Jumala on luoja. Kun hän oli luonut maailman, hän ei työntänyt käsiään taskuun ja todennut, että tuli mitä tuli mutta tulipahan tehtyä. Päinvastoin ”Jumala katsoi kaikkea, mitä hän tehnyt oli, ja katso, se oli sangen hyvää.”

Minä ajattelen, että jos Jumala on luonut alun perin toimivan systeemin, niin hän käyttää samaa mallia aikanaan, kun lopunajatkin päättyvät. Keskustelua tosin on ollut siitä, uudistetaanko maailma ihmisen jäljiltä pientä laittoo perusteellisemmin vai toteutuuko Johanneksen näky: ”Ja minä näin uuden taivaan ja uuden maan; sillä ensimmäinen taivas ja ensimmäinen maa ovat kadonneet, eikä merta enää ole.”

Olen taipuvainen toivomaan peruskorjausta. Minusta nimittäin olisi kurjaa, että merta ei enää olisi. Minuakin enemmän meretöntä uutta maailmaa surisivat monet purjehdusta harrastavat ystäväni. Jos Luoja haluaa ehostaa uudelleen rakennetusta New Yorkista tai Vantaasta kultaisen, niin mikäs siinä. Varmaan sinnekin on tulijoita, kun meitä ihmisiä on Taivaassakin niin moneen huoneeseen.

Ensisijaisesti uskon kuitenkin, että Taivaassa on turmeltumatonta luontoa, jossa vaellella – tai pulkkailla. Ei ole murhetta ydinjätteistä eikä kadun varteen viskellyistä kasvomaskeista.

4 thoughts on “Taivaan neljä vuodenaikaa

 1. Voi Juha, minä taas uskon että meillä on kaikki tämä mikä nytkin vaan vielä tuhannesti paremmin, suorastaan Paratiisimaisesti. Kuinka niin, no kun ei syntiinlankeemusta enää ole vaan kaikki on puhdasta ja täydellistä niin kuin rakkauskin oli alunperin!
  Ei Jumala luomisessaan tehnyt tuhon maailmaa vaan niin täydellisen ja kauniin kuin vain Jumala voi. Mutta Hän antoi ihmisen valita. Sanassa sanotaan ”kaikki entinen on mennyt, uusi on sijaan tullut” Tässä tarkoitetaan uudestisyntymistä! Uutta ihmistä ja kun ihminen on vihdoinkin synnistä vapaa niin on Jumalan maailmaki!, Se uusi taivas ja uusi maa. Halleluja! 🙂 ❤
  Hieno teksti sinulta laittaa miettimään asioita, kiva isä sinulla kun voitte keskustella ja nyt kun slvitin asian – Unelmoida mitä kaikkea ihana teettekään sitten uudessa maailmassa 🙂 🙂 🙂

  Liked by 1 henkilö

 2. Ihan pakko jatkaa vielä vähän. Noi kohdat jotka tähän kirjasit, eivät minuakaan miellytä, eikä tytärtänikään. Me olemme luontoihmisiä ja Minna on suorastaan riippuvainen merestä ja kaikenlaisesta soutelusta esim. Mutta tiedän millä mielellä tämän ja kaikki muutkin tekstisi kirjoittelet, noin suurinpiirtein? En ihan tyhmä ole, ainakaan omasta mielestäni, ymmärrän jujun! Olet loistava teksteissäsi! Ja kaikkihan sen tietävätkin! Onneksi siis olkoon loistavat oivalluksesi teksteinä!

  Liked by 1 henkilö

 3. Kiitos taas kehuista. Joo-o, nuo tekstit ovat vähän semmoisia, että ne itse sätkyttelevät ja minä yritän parhaani mukaan kuitenkin suunnata niitä johonkin. Joskus onnistun, toisinaan sitten taas en. Mutta kyllä siellä aina on jokin pieni vakavamielinen pointti takana, jota teksti yrittää sitten peittää.

  Liked by 1 henkilö

 4. Niinpä Juha!
  Sehän tässä niin, toisaalta huvittaakin, mutta myös ihastuttaa! Saa aina ”kaivella” näitä hienoja oivalluksiasi hyvillä mielin! Olet ainakin kirjoittajana lahja, ihmisenäkin varmaan, jokainen omalla paikallaan!

  Tykkää

Kommentoi

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.