Blogitaivas

Usko, toivo, bloggaus.

Jeremiasta Jeesukseen

21 kommenttia

Joillakin ihmisillä on ihmeellinen armolahja selittää Raamatun tekstejä ja kokonaisia kirjoja. Olen juuri saanut luettua Mailis Janatuisen teoksen profeetta Jeremiasta ”Itkevä pronssimuuri”. Kuinka se avaakaan taas suuria näkymiä. Onhan se tiedossa kaikilla jotka Raamattua lukevat että Vanha ja Uusi nivoutuvat saumattomasti yhteen. Vanhassa testamentissa puhutaan koko ajan ikään kuin valmistaen tietä Uudelle. Jeremiaa verrataan UT:n Jeesukseksi ja päinvastoin. Ja toden totta ei voisi olla kahta niin samanlaista elämän kaarta kuin näillä kahdella, vain sillä erotuksella että toinen oli Jumalan Poika ja Jumala.

Raamatussa on mielenkiintoista ja sykähdyttävää kuinka kaikki toistuu. Alusta asti loppuun. Jeremiankin sanomiset, ennustukset, varoitukset jne. toistuvat valitusvirsissä, psalmeissa, uuden testamentin kirjoissa jne. Eniten minua ihastuttaa ja järkyttää se kuinka suuresti Jumala luottaakaan ihmiseen. Jeremian elämä oli kauhea. Sellaisen joka helposti masentuu ei kannata ihan noin vaan lähteä siitä lukemaan. Kärsimystä ja pahoinpitelyä, pilkkaa ja hylkimistä riittää. Itkeväksi profeetaksihan häntä kutsutaankin. Miksi siis otan hänet juuri esille?

Juuri siksi. Tässä ajassa me tarvitsemme myös toisenlaista tietoa ja puhetta kuin mitä me haluamme kuulla. Jeremian tehtävänä oli varoittaa ihmistä synnistä, ei suosittua, mutta eikö Jeesuksenkin tehtävä ollut myös se. Samoin kuin Jeesus kertoi ihmisen syntisyydestä ja että ihmisten oli ”kaikkien kaikkialla tehtävä parannus” samaa julisti Jeremiakin. Kuitenkin molemmilla oli myös lupaus syntien anteeksi antamisesta jos, ja kun ihmiset nöyrtyvät kuuntelemaan ja toteuttamaan Jumalan tahtoa elämässään = kääntymään pahoilta teoiltaan ja valheessa elämisestään. Minä uskallan tästä nyt kirjoittaa koska on tämä aika. Tämä maailman aika jossa ihmiset ovat kuuroja ja sokeita, mutta on myös se vuoden aika jolloin on mahdollisuus pysähtyä ristin juurelle.

Profeetta Jeremia ei saanut kokea elämänsä aikana onnea. Hän katui syntymäänsäkin, kuten Job kovissa kärsimyksissään. Hän itki tehtävänsä raskautta ja tahtoi päästä tehtävästään jonka Jumala oli hänelle antanut, eikä kuitenkaan voinut. Niin kuin ei voinut Jeesuskaan vaikka hän kuoleman tuskassa rukoili että häneltä otettaisiin pois se malja jonka hänen tulisi juoda ihmisten vuoksi. Häneltä ei otettu, ja tämä minua liikuttaa sydänjuuriani myöten. ”Ei kuitenkaan niin kuin minä tahdon” sanoo Vapahtajamme. Jeremia 20:7-8 ”Herra, sinä olet taivutellut minua, ja minä olen suostunut! Sinä olet tarttunut minuun ja ottanut minut valtaasi. Päivästä päivään minä olen naurun aiheena, kaikki pilkkaavat minua. Aina kun avaan suuni, minun täytyy huutaa, minun täytyy kuuluttaa väkivaltaa ja sortoa! Herran sana tuo minulle pilkkaa ja herjaa joka päivä.”…….(20:11-12) Mutta Herra on kanssani kuin väkevä sankari, vihamieheni kaatuvat eivätkä voi minulle mitään. Heidän aikeensa epäonnistuvat, niin tyhmiä ne ovat, eikä sitä koskaan unohdeta, alinomaa he saavat kantaa häpeäänsä. Sinun haltuusi olen uskonut asiani….

Itselläni on ollut erittäin vaikea vuosi ja kun luin tämän ylläolevan kohdan itkin. Vieläkään ei elintärkeä asiani ole ratkaisua saanut, mutta en minäkään voi muuta kuin jättää elämäni, kaiken sen jälkeen mitä olen ihmisenä asiassani voinut tehdä tehnyt, Jumalani varaan.
Jeremiakin päätti muutamaankin kertaan olla tottelematta Herran valintaa omalla kohdallaan, hän jopa muistutti Herraa siitä ettei ollut koskaan omasta puolestaan pyrkinyt profeetan virkaan, mutta päätökset eivät pitäneet. Jumalan kutsu ja annettu tehtävä oli niin väkevä että se paloi kuin tuli hänen sisällään ja hänen oli huudettava julki mitä Jumala tahtoi, seurauksista huolimatta.

Minun asiani ei ole mitään tuollaista tietenkään, mutta polttava kuitenkin. Jeremian elämä oli todellakin etukäteistoisinto Jeesuksen elämästä. Profeetan elämäkin päättyi näyttäen tappiolliselta, tarkkaa tietoa ei ole kuinka hän kuoli, mutta arvellaan hänet sahatun kahtia. Hän oli usein vankina, ja upotettuna kaivoon kuolemaan jne. Hänen omansa häntä vainosivat ja hän joutui turvautumaan vihollisen apuun ja niin kävi että näissäkin hän on esikuvana Mestaristamme Jeesuksesta. Hänkin tuli omiensa luokse, mutta hänen omansa eivät ottaneet häntä vastaan, pakanoille hän kelpasi.

Jeesus keskellämme kulkee, niin kuin usein ennenkin. Moni sydämensä sulkee, niinkö teet nyt sinäkin? Päivä etsikon on tänään, kenties päivä viimeinen. Siksi kuule hänen ääntään, sullekin on armoinen. Hetki koittaa, Herra saapuu, juhla portit aukeaa. Kaikkein polvet maahan taipuu, kaikki laulaa kunniaa. Kulkee Kuningas nyt tiellä, tervehditkö riemulla? Sydäntäsi älä kiellä. Kruunaa Hänet palmuilla!

Herra siunatkoon ja varjelkoon pääsiäisaikamme, sinut, minut, maamme, kansamme ja koko maailmaa.

21 thoughts on “Jeremiasta Jeesukseen

 1. Tuulikki, huomaan sinusta kirjoittajana yhä uusia hienoja puolia ja kynän terävöitymistä entisestäänkin. Voi olla, että näin on vain omissa silmissäni, mutta silti – kiitos!

  Liked by 1 henkilö

 2. Tämä ei liity blogin aiheeseen, mutta laitan sen tähän sen vuoksi, että vaatiiko se toimenpiteitä!

  Tykkää

 3. Eihän se tullut, yritän uudestaan.

  Yhteys ei ole suojattu

  Firefox yritti muodostaa suojatun yhteyden sivustoon blogitaivas.fi, mutta yhteyden turvallisuutta ei pystytä varmistamaan.

  Yleensä kun suojattua yhteyttä muodostetaan, sivustot lähettävät varmennetut identiteettitietonsa, joiden perusteella voi olla varma, että tietoja siirretään oikean paikan kanssa. Tämän sivuston identiteettiä ei kuitenkaan voida varmentaa.
  Mitä minun pitäisi tehdä?

  Jos olet aikaisemmin saanut ongelmitta muodostettua suojatun yhteyden tähän sivustoon, tämä virhe voi olla merkkinä siitä, että jokin taho yrittää vilpillisesti tekeytyä täksi sivustoksi, jolloin sinun ei pitäisi jatkaa sivustolle.

  Tykkää

  • Toivo, onko vika täällä päässä eli puuttuuko joku suojaus minun koneeltani? Olen aivan tumpelo näissä asioissa. Tyttäreni oli tänään laittamassa uusiksi blogitaivaalle pääsyä, kun tämä on takkuillut. Hän tosin oli sitä mieltä että vika ei ole minussa vaan jossain täällä minun ja koneen välissä??? Voi tätä koneaikaa.

   Tykkää

 4. Minulla on sama tunne kuin Ilkalla. Tuulikin lähde pulppuaa ja pato on auki. Uskallus, armoon ja hyvään tahtoon käärittynä, on kynän musteena.

  Katsoin eilen netin kautta tv7:n Pyhän Hengen ilta -sarjasta ohjelman numero 80. Pappi Marko Huhtala puhui tuossa Malakian kirjasta ja sen sanoista tähän aikaamme ja meille jokaiselle, varsinkin uskoville.

  Sama henki kuljetteli siinä puhetta kuin on kuljetellut Tuulikin ajatuksia ja kynää Jeremian kirjan äärestä tänne taivaalle. Mahtava vahvistus!

  Tykkää

  • Virpi kiitos.
   Marko Huhtalahan on, kuten tiedätkin varmaan paremminkin kuin minä, näitä hengen uudistus kirkossamme pastoreita. Olen pari kertaa itsekin nähnyt hänet TV7:lla jota, siis seiskaa, katselen satunnaisesti kun en jaksa miettiä mihin aikaan mitäkin ohjelmaa tulee. Lauantain Cafe Raamattu ohjelmat katson uskollisesti. Tänään Mailis Janatuinen oli kertomassa, naisista Raamatussa ja vuorossa oli Rahab. Nuorempana palasin kerta toisensa jälkeen Malakian kirjaan, nyt en ole sitä aikoihin lukenutkaan, mikähän siinä niin viehätti, pitääpä katsoa, on siis seuraava laiskanläksy 🙂 !

   Tykkää

  • Virpi. Kävin kuuntelemassa Marko Huhtalan saarnan! Se on profeetallinen ja tosi, Jumala häntä siunatkoon ja varjelkoon, totuuden sanojalla ei ole helppoa.
   Mutta aivan sama asia siinä on kuin on Jeremiassakin. Jeremiahan joutui yksin taistelemaan kaikkia valheprofeettoja vastaan. Tehtävä oli raaka ja raskas, niin kuin on aina kun ihmisen täytyy puhua vastoin ”yleistä mielipidettä”.

   Jeremia ei olisi alunalkaenkaan halunnut kauheaa totuuden puhujan osaansa. Jeremia ei kuitenkaan voinut olla puhumatta vaan sanoi mm:” Mutta kun sanoin:” Enää en halua ajatella häntä enkä puhua hänen nimissään”, tuntui kuin sisimmässäni olisi palanut liekehtivä tuli ja luuni olisivat hehkuneet. Viimeiseen saakka minä yritin tätä kestää, mutta enää en jaksa.” (20:9) Hän myöntää että vaikka profeetan osa on sietämätön, sietämätöntä on olla julistamattakaan sitä minkä Jumala hänelle ilmoitettavaksi antaa.

   Ennen kuin kuuntelin tuota Huhtalan puhetta ajattelin sitä mitä en blogiini kirjoittanut, eli kuinka ennen herätykset tulivat, ja siitä Aaltosen Hiljakin aina puhui. Todelliset herätykset, jotka saavat ihmiset muuttumaan ja tekemään parannusta, tulevat itkien. Niin kuin Huhtalakin sanoi, ensin itkien ja sitten iloiten. Kun sellaisen on kokenut, siitä ei voi luopua.

   Jeremia joutui päivästä päivään vuosikausia kantamaan häpeää, pilkkaa, kiroilua ja väkivaltaa. Hän oli aloittaessaan n. 20v ja lopettaessaan yli kuudenkymmenen, oletettavasti. Hän väsyi välillä aivan loppuun ja todellakin toivotti itselleen kuolemaa, mutta kun Jumala oli hänet tehtävään asettanut ja valinnut, hän myös varusti Jeremian. Hän antoi profeettansa kokea myös ylimaallista iloa, sellaista olosuhteista riippumatonta. Ja niin Jeremia puhkeaa ylistykseen:” Kun sinun sanasi tulivat minulle, minä ahmin ne. Sanasi olivat minun iloni ja sydämeni riemu. Sinä Jumala, Herra Sebaot, olet kutsunut minut omaksesi.

   Jeremiaa lukiessa käy kaikin puolin ilmi kuinka Jumala vihaa vääriä profeettoja jotka puhuvat ihmisille mieliksi. Ihmiset kyllä sen ottavat mielihyvin vastaan, mutta se koituu heille tuhoksi. Ja niin on tänäänkin, mutta uskaltaako sitä monikaan sanoa/tunnustaa. Olen itsekin pienemissä piireissä sanonut että meillä ei kohta ole Raamatusta muuta jäljellä kuin kannet, ja ketkä sen ovat aikaan saaneet, onko mikään muuttunut Jeremian ajoista?
   Sen verran on että meillä on käytössämme Uusi Testamentti ja tieto Pelastajasta, Vapahtajastamme Jeesuksesta Kristuksesta joka ristinkuolemallaan on sovittanut syntimme ja sen omistamalla omalle kohdallemme saamme olla osa ihmettä.
   Suosittelen kaikkia katsomaan tuon Virpin mainitseman TV7 ohjelman Pyhän Hengen ilta 80.

   Tykkää

  • Virpi. vastasin tähän todella pitkästi, mutta ei onnistunut, joku vika tässä nyt on.

   Katsoin tuon ohjelman ja se on niin ja aamen. Aivan samaa asiaa kuin on Jeremiassakin. Sen verran tähän jaksan vielä laittaa että ennen kuin katsoin olin ajatellut mitä Hilja Aaltonen sanoi herätyksistä, hän puhui usein että ne tulevat itkien. Ihmisten täytyy tulla synnin tuntoon, pyytää syntejään anteeksi ja tehdä parannus, ja sen jälkeen tulee ilo, niin kuin Huhtalakin sanoi.

   Tykkää

 5. Ystävät meitä on paljon Jeremian tavoin kärsivä siskoja ja veljiä tänäkin päivänä jossain vankilan koleikossa kärsimässä uskosta Jeesukseen ja moni on saanut surmansa Herran nimen tähden. Ystävät muistakaa rukouksni marttyyri osassa olevia ja myös kotimaatamme, että herätys tulee ennen, kuin yö tulee ,jolloin ei kukaan voi tehdä työtä kiitos ja siunausta,keijo södertälje

  Liked by 1 henkilö

 6. Kiitos Keijo! Olet oikeassa. Siunausta sinulle.

  Tykkää

 7. Blogitaivas on mun suosikki, koska nämä kirjoitukset ovat syvällisiä.
  Voin ymmärtää mitä Tuulikki ajattelet. Minäkin usein ajattelen: ”näen kuinka jumalattomat menestyvät” ja itsellä on raskaitakin koettelemuksia. Jobin vaimohan sanoi: Kiroa Jumala ja kuole.

  Periksiantaminen olisi ollut voitto saatanalle, hänestäkään ei juuri enää puhuta noin suoraan, kuten tuostakaan että kaikkien on todellakin kaikkialla tehtävä parannus ja oikaistava elämänsä Jumalan sanan mukaiseksi.

  Itse olen päättänyt sanoa Jobin, profeettejen ja Jeesuksen tavoin joka aamu ensimmäiseksi: Häivy, mene pois elämästäni, en halua kuulla sinusta mitään enkä seuraajiasi elämääni, et tule ikinä voittamaan, olet hävinnyt monta kertaa, tulet nytkin häviämään ja lopulta häviät lopullisesti teet kiusaa kuinka paljon tahansa. on parempi kun luovutat ja menet nyt pois ja katoat lopullisesti elämästäni.

  Tunnen joka kerta narsistista nautintoa saatuani ulos tuon litanian. AMEN.

  Liked by 1 henkilö

  • Kiitos ajatuksistasi Katri.
   Virpi kirjoitti tuolla jossain aikaisemmin kuinka hän on ymmärtänyt ylistyksen merkityksen. Itsekin aloitan aamuni ennen kaikkea kiittämällä ja ylistämällä Jumalaa, en aina ollenkaan ääneen vaan mielessäni. On hyvä ajatella ennen kaikkea Jeesusta ja jättää tuo toinen, jonka mainitset, huomiotta. Mutta jos koet että kertomasi sinua auttaa, niin olo tavoissasi vapaa.

   Muuten on totta ettei Saatanasta enää puhuta edes silloin kun olisi tarpeen. Ihmiset opetetaan uskomaan ettei helvettiä olekaan ts. siis kauniimmin sanottuna kadotusta. Mutta ellei ole kadotusta ei ole taivastakaan, mihin me silloin tarvitsisimme pääsiäistä ja Herraamme Jeesusta Kristusta! Toivotan sinulle Jumalan rauhaa ja Pyhän Hengen osallisuutta, iloa ja valoa siitä tiedosta että Jeesus on Vapahtajamme ja kuninkaamme :)! Olkoon pääsiäisesi siunattu!

   Tykkää

 8. Tuulikki

  Lähetin s-postia Ilkalle tuosta. Kysymys on joka tapauksessa vain tekniikasta eli Sysistä tai Sepistä, mutta ei missään tapauksessa SINUSTA!!!

  Laitoin sen kommentin hätäpäissäni sinun blogiisi vain siksi, koska se oli uusimpia, jotta se tulisi noteeratuksi, jos vaikka suojaussysteemeissä olisi jotain häikkää.

  Siunattua Palmusunnuntaita!, Siniulla on varmaan vitsa-palkkioita varattuna!

  Tykkää

 9. Vähennä viimeisestä lauseesta ylimääräinen iiii!

  Tykkää

 10. Tuulikki, tämä laittamasi kohta ” Kun sinun sanasi tulivat minulle, minä ahmin ne. Sanasi olivat minun iloni ja sydämeni riemu. Sinä Jumala, Herra Sebaot, olet kutsunut minut omaksesi.” Tuo on se kokemus ja ilo, kun Pyhä koskettaa tänäkin päivänä. Se on enemmän kuin oivallus jostakin yksittäisestä asiasta, se on sitä, jossa jokin oma luulo,pelko, pinttymä tms. murtuu ja se pato, josta Huhtala puhui, aukeaa ja vesi lähtee virtaamaan. Kiitos tästä blogista Tuulikki :).

  Tykkää

  • Voi Virpi! 🙂 ! Eikö meillä olekin Elävä ja ihmeellinen Herra, hän antaa meille sydämemme riemun!
   Kokemuksia ja tunteita Jumalasta on jotenkin vähätelty, ja totta on kyllä sekin että autuas/onnellinen on se joka uskoo vaikka ei näe. Tämä että saa kosketuksen Pyhään Henkeen sisimmässään, ja konkreettisestikin monin eri tavoin, on kuitenkin eri asia ja juuri noin kuin tuossa kommentissasi sanot, Aamen.

   Kommentoin tuolla, muistaakseni Tapion blogissa, siitä Pyhän Hengen virrasta jonka tunnen sisälläni virtaavan vakaasti ja kaikista olosuhteistani huolimatta. Tätä ei pidä lukea itsekehuksi vaan Jumalan armoksi ja huolenpidoksi kohdallani. Luojani, Jumala tietää millä tavalla olen rakennettu ja mitä tarvitsen jaksaakseni.
   Ehkä hän on siksi antanut minulle sen osan jota vastaan luontoni kapinoisi, mutta jossa minulla on lepo juuri Jumalan Pyhän Hengen läsnäolon kautta.

   Nyt minulla on koko aamun ollut väkevänä sanomana sydämessäni että pitäisi kirjoittaa rukousherätyksen välttämättömyydestä!
   Kansamme ja koko maailma tarvitsee NYT rukousherätystä! Jos me sitä rukoilisimme voimalla Jumala kuulisi ja estäisi suuren onnettomuuden. Rukousherätys saisi ihmiset myös lukemaan Raamattua ja tieto lisääntyisi siinä missä sen oikeasti pitäisikin. Tämä polttaa nyt sisimmässäni, kuin Jeremialla niin ettei hän voinut vaieta. Tulkoon nyt tässä sanotuksi, saa jatkaa eteenpäin!

   Kuuntelin erästä hengellistä ohjelmaa jossa sanottiin että ne jotka paljon rukoilevat tulevat siunatuiksi (saavat siunauksia) jotka vähän, heille käy toisin. Mikään ei kuitenkaan lähde ihmisestä itsestään, paitsi ryhtyminen. Herra pitää huolen siitä että Pyhä Henki ilmoittaa mitä tulee rukoilla!
   Herra kuulee rukouksemme!

   Liked by 1 henkilö

 11. Kirjoita ihmeessä tuosta, mikä sinua hyvällä tavalla pakottaa.
  Jatkoin Matteuksen lukua koiralenkin jälkeen ja pysähdyin kohtaan: Hän (Jeesus) käski väkijoukon asettua nurmelle. Sitten Hän otti ne viisi leipää ja kaksi kalaa, KATSOI YLÖS TAIVAASEEN JA LAUSUI KIITOKSEN. Hän mursi leivän ja antoi palat opetuslapsille, ja opetuslapset jakoivat ne väelle.

  Ja sitähän sitten riitti ja yli äyräiden. Kutsustasi rukoilemaan ja tuosta kohdasta virkistyneenä
  haluan myös katsoa ylös ja kiittää kaikesta siitä uskosta, jolla Jumala on jo kansaamme siunannut. Kiitos, että se siunaantuu.

  Liked by 1 henkilö

  • ”haluan myös katsoa ylös ja kiittää kaikesta siitä uskosta, jolla Jumala on jo…..siunannut”! Tämän voimme tehdä joka ikisenä elämämme päivänä! Kiitos Herran! Ja vieläpä erityisesti nyt pääsiäistä viettäessämme, eikö kiitokseen olekin aihetta ylen määrin!!!

   Tykkää

Kommentoi

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.