Blogitaivas

Usko, toivo, bloggaus.

Uskon viholliset

17 kommenttia

Lueskelin iltapäivällä Uusi Tie lehteä ja siinä olevia juttuja Kirkon uhista ja siitä miksi ihmiset eivät enää usko. Jutut olivat hyviä joten en ala referoimaan niitä vaan suosittelen lukemaan lehden. Kirkon väkikatoon ei ole kuitenkaan mitään yhtä tiettyä syytä vaan niitä on useita. Yksi lähestymistapa, jolla voisi yrittää ymmärtää on se, että miettisimme mitä erityistä Uskossamme on ollut, että siitä tuli 2000 vuodessa suurin uskonto maailmassa. Jos menemme aivan alkuun niin syyt kirkastuvat. Uskon perusmekanismi, vapaus johtui siitä, että ihmiset kokivat ensimmäistä kertaa olevansa tasa-arvoisia Jumalan edessä. Jumala oli laskeutunut ihmisten keskelle ja murtanut lopultakin Jumalanvaltakunnan ja ihmisten välisen muurin.  Jeesuksen opetukset,elämä ja kuolema oli jotain sellaista mikä puhutteli arjen keskellä kärsivää elämää. ”Hän oli ylenkatsottu, ihmisten hylkäämä, kipujen mies ja sairauden tuttava, jota näkemästä kaikki kasvonsa peittivät…” (Jes. 53:3).

Arkea on kestänyt tähän päivään saakka. Yhä ihminen raataa saadakseen elantonsa tästä kirotusta maasta. Raatamiselle ei kuitenkaan ollut lähes 2000 vuoteen mitään vastakohtaa ennen kuin nyt. Sen nimi on vapaa-aika. Länsimainen demokratia on tuonnut ainakin jonkinlaisen vapauden ja tunteen siitä että hallitsemme omaa elämäämme. Rahan ja mammoman valta meidän ylitsemme on kahlittu ja hillitty lainsäädännöllä, joskin rahan vallalle on tärkeää, että kykymme kuluttaa säilyy. Kaikkeen tähän liittyy vapaa-aika. Jotta vapaa-aikamme olisi mielekästä siihen tarvitaan rahaa ja jotta rahaa olisi on oltava työtä.  Usko ei ole enää ooppiumia kansalle.

Miten tämä liittyy mihinkään.  Mietin tänään juoksulenkillä nykyihmisen uskomisen vaikeutta ja mahdottomuutta nykymaailmassa, jossa työn ja arjen vastakohta on vapaa-ajan pyhyys. ”Oma aika” on anastanut Jumalan paikan ja samalla vapaa-ajan vietto on vallanut Jumalanpalvelukselle varatun ajan. Ateismi ja tiede ei ole uhka uskolle vaan ihmisen mukavuuden halu ja pelko saavutetun vapauden menettämisestä.

Meidän on pohdittava sitä mitä on se vapaus, jota Jeesus meille tarjoaa ja mitä on olla hänen opetuslapsensa. Mitä on Jumalan siunauksen myötä tuleva yltäkylläisyys ja ennenkaikkea, mitä Jumalan valtakunnan läheisyys, jota Jeesus julisti, merkitsee nyky-ajan ihmiselle. Tarjoaako tämä uusi liberaali unisex-mallin kirkko mitään sellaista uutta, joka pitäisi ihmiset siinä mukana. En usko, että vaikka tekisimmekin kirkosta näköisemme,  kirkko saavuttaisi suurta kansaa.

Jos sitten katsomme mitkä asiat puhuttelevat millenium-sukupolvea. Vihreä liike ja luonnonsuojelulliset teemat kiinnostavat nuoria. Kaikenlainen aktivismi, johon liittyy kiinteästi tasa-arvoinen yhteisöllisyys vetävät nuoria ja nuoria aikuisia puoleensa. Vapauden radikaalit teemat kiehtovat yhä. Näiden asioiden puolesta ollaan valmiita taistelemaan.

2000 vuotta sitten nuoret n. 30 vuotiaat miehet Jeesuksen johdolla kävivät radikaaliin taistoo ihmisen puolesta. 400 vuoden hiljaisuuden jälkeen Johannes niminen aktivisti profetoi kamelinnahassaan uuden aikakauden alkua ja osoitti ketä tulisi seurata ja ihmiset seurasivat.

Uskon todellinen vihollinen on itse asiassa olohuoneen sohva, joka tyynnyttää raskaan työn raatajan pyhille päikkäreille. Sinne samalle sohvalle uinahtaa myös tulisieluiset uskon aktivistit, jotka voisivat lähteä sinne missä ihmiset viettävät vapaa-aikaansa parantelemassa arjen haavoja. Viestini on että meidän on viimeistään nyt kavuttava ulos uskonbunkkereista ja mentävä mukaan ihmisten elämään samalla tavalla kuin Jeesus ja alkuseurakunta teki. Kuva

Kirjoittaja: Tapio Laakso

Lapsenuskoinen sen tien kulkija

17 thoughts on “Uskon viholliset

 1. Mutta hyvää yötä ja rauhallista siunattua pääsiäistä, Jeesus on luvannut olla kanssamme maailman loppuun saakka. Siihen turvaten ja sitä julistaen!

  Tykkää

 2. Sattuipa oikein sopivasti, oliko edes sattumaa, olin tässä jo jonkin aikaa odotellut kirjoitusta, jonka henkeen sopisi se, mitä kohta kirjoitan.

  Lainaan ensin sinulta vähäsen johdannoksi ” Ateismi ja tiede ei ole uhka uskolle….”

  Olen monen monta kertaa lukenut kirjoituksia, joissa tiivistetysti sanottuna väitetään nykytiedon jos ei jo kokonaan panneen Jumalan viralta, niin ainakin kohta tekevän sen.

  Itse olen aivan toista mieltä ja nyt en kirjoita siitä, miten Jumalan suuruus on Hänen tekojensa valtavuuksien havaitsemisten kautta ainakin minun ajatuksissani ”kasvanut”, mikä ei tietenkään faktisesti pidä paikkaansa, sillä Jumalahan on ÄÄRETÖN ja MÄÄRITTELEMÄTÖN itsenään.

  Vaan nyt tarkoitan tätä:

  ” Ja minä näin kuolleet, suuret ja pienet, seisomassa valtaistuimen edessä, ja k i r j a t avattiin; ja avattiin toinen kirja, joka on elämän kirja; ja kuolleet tuomittiin sen perusteella, mitä kirjoihin oli kirjoitettu, tekojensa mukaan.” (Ilm. 20:12)

  Tämä saattoi olla epäselvää ja hämmennystä herättävää ja kenties mahdotonta ymmärtää vielä vaikkapa vain muutamia vuosikymmeniä sitten. Minkälainen olisi se kirja, johon kaikkien ihmisten kaikkina aikoina tekemät teot ja tekemättä jättämiset olisi muka voitu merkitä?

  Mutta ei ole enää näinä googlen ja yleensäkin nykyisen tiedon käsittelyn aikoina!

  Jottei minua voitaisi syyttää toisten asioiden nuuskimisesta niin googlaan näytteeksi itseäni ja otan tähän pari kolme otosta:

  http://www.seurakuntalainen.fi/blogit/eeron…/kreationismin_loukku
  20. maaliskuu 2012 … 14.3.2010 | Toivo Vihmakoski ….. Toivon kuitenkin hänen vielä löytävän tässä
  aiheessa uuden käänteen elämässään ja löytävän sen ahaa …”

  ” toivovihmakoski.puheenvuoro.uusisuomi.fi/…/toivovihmakoski
  http://toivovihmakoski.vapaavuoro.uusisuomi.fi; Nimi: Toivo Vihmakoski; Puolue:
  Sitoutumaton; Kunta: Kangasniemi. Käyttäjän esittely. Eläkkeellä …”

  http://www.kangasniemenseurakunta.fi/index.php?…id...
  Diakoniatyön vastuuryhmä. xxxx. xxxx. xxxx. xxxx. xxxx. Vihmakoski Toivo.”

  Ja tuntuvat ne siellä googlessa tietävän tämänkin itsestään selvyyden:

  ” Toivo Vihmakoski on Turhuuksien turhuus” !!!
  Tuo viimeisin ei nyt tunnu kovin imartelevalta!

  Mutta loppujohtopäätös:

  Koska ihminenkin jo pystyy tekniikallaan tuollaiseen toisten asioiden nuuskimiseen, niin miksei sitten Jumala, sillä Hänen mahdollisuutensa ovat rajattomat!

  Vielä tuohon teemaan toinen esimerkki:

  Olen ns. radioamatööri, tosin nukkuva sellainen, koska laitteet ovat kylmässä varastossa ja varmaan jo toimintakelvottomina, jonne ne jouduin laittamaan, koska tähän pihalle ei olisi saanut antennia ainakaan järkevin kustannuksin laitettua.

  Pidin ensimmäisen radioamatööriyhteyteni eli ns. QSO:n(kuson)vuonna 1961, päivämäärää ja vasta-asemaa en nyt muista eikä sen etsiminen vanhoista asemapäiväkirjoista nyt tätä asiaa sen enempää valaisisi.

  Mutta – nyt se varsinainen pointti, jonka ilmaiseminen vaati tuon etukäteisselvityksen:

  Ne radioaallot eli sähkömagneettinen säteily, joka silloin vaatimattomasta putkilähettimestäni lähti, m a t k a a v a t edelleen avaruudessa n. 53 valovuoden päässä 300 000 km:n sekuntivauhdilla –

  ja ovat edelleen havaittavissa ja luettavissa, jos siellä olisi tarkkailemassa joku sellainen, jolla olisi käytössään siihen tarvittavat laitteet.

  No sellaisia ei ole – paitsi JUMALALLA!

  Tykkää

  • no tulihan se kommentti tänne, en meinannut millään saada sitä esille, se näkyi vain hallintaohjelmassa. Hyvä näin!
   eli Minä en usko sattumiin vaan johdatusta kaikki tyyni. Tuo radioaalto ajatus on huima.

   Tykkää

 3. Kiitos hyvästä herättelystä ja upeasta videosta!

  Liked by 1 henkilö

 4. Niinpä Tapsa, ja koska se on fysikaalinen ja mm. fysiikka on yksi Jumalan luomistyökaluista, se on myös fakta.

  Siunattua Pääsiäistä!

  Liked by 1 henkilö

 5. Ai niin unohtui mainita.

  Kun kirjoitin tuon edellisen kommentin illalla, niin se näkyi kyllä minulle, mutta siinä sen alla oli jotenkin näin ”kommentti tarvitsee hyväksynnän”, eikä se näkynyt kommenttien luettelossa.

  Sitä on näköjään sielläkin joku kerberos vahtimassa, portsareiksi niitä kai maallisin termein kutsutaan.

  Minä olen allerginen sellaisille, johtuneeko siitä, että virkaurani viimeisen neljännesvuosisadan syynäsin toisten ihmisten papereita löytääkseni niistä mahdollisia porsaan meneviä veronkiertoreikiä!

  Tykkää

  • Toivo: huomaan, että WordPress oli tosiaan asettanut kommenttisi hyväksymisjonoon. Tämä johtuu minun – siis mainitsemasi kerberos-hirviön – tekemästä WordPress-asetuksesta, jossa pyritään ehkäisemään spämmiä. Spämmin yksi piirre on se, että kommentissa on lukuisia linkkejä, ja näin näkyi olevan kommentissasi.

   WordPress ei tietenkään kykene arvioimaan tekstin sisältöä. Enkä väitä, että kommenttisi oli spämmiä. Mutta kun nyt itse katsoin kommenttiasi, jäin miettimään, miten kaikki linkkisi liittyvät Tapion aiheeseen.

   Ilkka

   Tykkää

 6. Ilkka

  OK. Nyt ymmärrän. Huomasin itsekin vasta jälkeenpäin, että linkitys oli mennyt vahingossa, en linkittänyt tässä tarkoituksella, tarkoitus oli vain tuoda esille lyhyt Qoogle asiasisältö. Spämmit voivat olla ja monesti ovatkin todellinen vaara.

  Tarkoitukseni oli tai on edelleenkin osoittaa, paitsi että vaikka nykytietämystä ja -tiedettä yritetään käyttää vipuna Jumalan vääntämiseksi pois valtaistuimeltaan eli tehdä Jumala tarpeettomaksi väittämällä, että Häntä ei tarvita, koska tiede selittää kaiken. Vaikka, kuten minä asian miellän, tiede juuri, vaikkakin ilmeisesti tahtomattaan, tuo esiin Jumalan voimaa, älyä, viisautta ja sitä kautta myös kunniaa.

  Tietenkin tarkasti ottaen tiede-ei-tee-mitään, sehän ei ole subjekti vaan työkalu.

  Lyhyesti: Tarkoitukseni oli/on osoittaa, että ainakin joissakin asioissa nykyihmisen on helpompi mieltää Jumala osuutta olevuuteen, verrattuna menneisiin vuosikymmeniin, ja ehkä selvimmin juuri tietojenkäsittelyn ja -löytämisen valtavasti lisääntyneissä mahdollisuuksissa.

  Siksi tuo ”kirjat” vertaus.

  Siinä se oli!

  Tykkää

 7. Olen huomannut omalta kohdaltani, että monen asian ja kehittymismahdollisuuden este on se, että en saa itseäni poistumaan omilta mukavuusalueiltani.

  Mutta, sitten, kun saan itseni esim. jumppamatolle ja pysyn siinä, seuraa hyvä mieli ja samoin, kun sain uskontiellä madellen edettyä siihen vaiheeseen, että astuin jonkinlaiseen palvelukseen, se alkoi tuottaa syvää hyvää itselleni ja toivottavasti myös jollekulle muullekin.

  Pitäisipä oikein tehdä sellainen leikkimielinen kartoitus, että mitkä on niitä omia mukavuusjuttuja, joista on hankala irrottautua, kun luulee, että ei jaksa. Joskus saa itsensä kiinni siitäkin, että anteeksiantamattmuudesta pitää ennemmin kiinni kuin siitä, että antaa anteeksi tai roikkuu epäluottamuksessa ennemmin kuin luottaisi, koska ensiksi mainitut tunnetilat ovat jotenkin tulleet tutuksi ja turvallisiksi, niin nurinkurista kuin se onkin.

  Tälle pääsiäiselle ja tuleville päiville pyydän, että Ylösnoussut vierittäisi kivet mukavuusalueiden reunoilta :). Hän haisee jo, sanoi joku Lasaruksesta aivan toisenlaisessa yhteydessä, mutta Herran kosketuksesta Lasaruskin lähti liikkeelle.

  Siunattua Ylösnousemuksen juhlaa!

  Tykkää

 8. Luin tuon aamupalaksi ja matkalla töihin mielessäni pyöri aivan huikeita markkinointi-ideoita.
  Jos tiede ja tieto sinänsä lisää uskoa Jumalaan ja minustakin asia on juuri näin. Raamattu kyselee tästä samaan tapaan: kuinka he voivat uskoa siihen mistä eivät ole kuulleet ?

  Kirjoittaja alkaa sohvaperunan rahakkailla päiväunilla mikä lienee täysin tosi ja Virpi liittää tähän harrastuksiin mukavuusalueet, sekin on helppo allekirjoittaa. Ajattelin mielessäni koulutustilaisuuksia, joissa olisi teemoina: Oletko työelämän Rebekka, Martta vai Maria ?

  Oletko kokenut Rakelin kohtalon, joka joutui kokemaan syrjäytymisen ikänsä takia. Saitko aviomieheksesi ihmisen kuten Leea, kenelle et ole se aito rakkaus, vaan ajauduitte yhteen olosuhteiden pakottamana. Onko sinua huijattu kuten Jakobia ? Mitet vältät pahimmat karikot.

  Tässä vain yksi perheyhteisö malliksi, minkä voisi siirtää omalle mukavuusalueelleen. Ihmisten tapanahan on nykypäivänä hakea loputtomasti ymmärrystä omille teoilleen. Lopulta addiktio ottaa sinusta otteen ja janoat lisää tietoa. Tiedon karttuessa huomaat ettei ole mitään uutta auringon alla. Raamattu on paitsi tieteessä, biologiassa, historiassa ja monessa muussaa, mutta myös psykologisessa elämäntapavalmennuksessa 2000 vuotta aikaansa edellä.

  Jeesus puhui paljon esimerkein ja ihmisjoukot olivat hämmästyneitä hänen opetustavoistaan.
  Palaan alkuperäiseen tekstiin. Sanoma tulee tuoda vuosisadalle millä elämme ja ihmisten keskuuteen haavoja parantavalla tavalla. On niin loppuunkulutettua tuo väsyneiden rahalla ns. vapaa-aikaa ostavien ihmisten rasittaminen syyllisyyden keinoin, sekin yksi uskon bunkkeri. ja em. siksi ev.lut. vapautumisen jälkeen minullekkin tuli vasta aito usko, silloin aloin tuntemaan Jumalan sanan kuulemisen nälkää ja janoa.

  Teksti voi olla sekava, kun osa nopemmista ajatuksista hävisi valon nopeudella bittiavaruuteen ja toinen osa jäi kirjoittamatta, koska yhteys synapsien välillä oli jotenkin kitkainen. Tällaisia mokia ei tapahtunut kaikkivaltiaalle taivaan ja maan luojalle. Hänen suunnittelu ja toteutustaitonsa kulki virheettömästi käsi kädessä.

  Kiitos kauneimmasta lauluvidosta mitä versioita olen missään ikinä nähnyt, tässä ei voi peukuttaa.
  Siinäkin ajatus kulki sopusointuisesti. Jeesuksen jäljet puhtaalla hangella, ei ollut lian tahraamat, taivaallinen valo loisti ja valaisi luomakuntaa ja sitä seurasi aivan luostarinomainen rauha ja hetkellinen pimeys. Kaikki on täytetty. Hyvää Pääsiäistä !

  Tykkää

 9. Ilkka, no hätä. Ollaan Toivon kanssa linjoilla. Aiheet hipoo toisiaan täydentäen kokonaisuutta. Ääretön kohtaa äärellisen

  Liked by 1 henkilö

  • ”Ääretön kohtaa äärellisen” todella kauniisti sanottu.
   En ole vielä lukenut Uusi Tie lehden artikkelia mutta kunhan ehdin, sitten voi olla jotain kommentoitavaakin, ehkä aiheeseen liittyvää. Ehkä?

   Tykkää

 10. Kommenttiyhdistelmä kahdesta edellisestä pohjana omaani:
  Tapsa: ” Aiheet hipoo toisiaan täydentäen”—-Tuulikki:” ehkä aiheeseen liittyvää.”
  —————-
  Jotain näkökantoja kirjoittamisesta Blogimetsään ja/tai -taivaaseen.

  ”Jos” (blogi)”metsään haluat mennä nyt…”, niin senkus menet. Mutta tänne ei pääsekään kuin ”harvat valitut”(matt.22:14; loppusanat)

  Jos täällä haluaa sanoa muutakin kuin orjallisesti pysytellä alustajan teemassa, niin on odotettava kirjoitusta, jossa puhutaan aidasta, silloin voi keskinkertaisella omatunnolla käsittääkseni puhua myös aidanseipäistä – saman moduulin osia kun ovat.

  Olisi kyllä hyvä kuul. , anteeksi lukea, onko tämä tällainen täällä vallitsevien oikeuskriteerien mukaista? Vai pitääkö noudattaa metodia ”ei tupata jos ei tykätä”.

  Tykkää

 11. niin blogimetsä jatkaa kt24 perinnettä ja se on hyvä niin. Itse en sitä alustaa kaipaa.

  Liked by 1 henkilö

 12. Koko alkuperäiseen blogiisi ajatuksineen sanon tietysti taas Aamen. Luin UT:N tekstin. Lainaan sen minkä itselleni koin miellyttäväksi:” Toisin kuin muut pudokkaat, siirtolaiset ovat edelleen vahvasti sitoutuneita kristilliseen uskoonsa. He eivät suinkaan ole pettyneet perinteikkyyteen sinänsä, vaan päinvastoin kosiskeleviin ja pinnallisiin uskon ilmaisutapoihin. Usein he kaipaavat itse asiassa traditionaalisempaa kristinuskoa, eivät trendikkäämpää versiota siitä ja ovat valmiita luomaan näkemyksensä mukaisia uusia seurakunta rakenteita”. Juuri näin. Itse ilmoitus ei muutu koskaan.

  Kuitenkin on niinkin että nuoret ovat aina uudistusmielisiä ja vanhan tuleekin, silloin kun se kuollutta, väistyä uuden tieltä. Tästäkin taisit aiemmin kirjoittaa niiden leilien yhteydessä. Näin sen täytyy olla, ja onhan sitä vielä sen verran muistia jäljellä että muistaa itsekin olleensa nuori. Ei kaikki uusi silti viisasta ole, malttia tarvitaan joka asiassa ja tasapainoa. ”Tutkikaa kaikki ja pitäkää se mikä hyvää on”.

  Lopuksi vielä, tässä mökille lähtöä odotellessa 🙂 ennen kaikkea tulee olla paljon rukousta, silmien auki pitämistä, Jumalan Hengen kuulemista ja Sanan tutkimista. Avoimuutta Pyhän Hengen raittiille tuulelle ja tulelle.
  Kukin tehköön sen mihin pystyy ja kokee saamaksi tehtäväkseen ja silti Jumala voi yllättää. ”Ei omin ihmisvoimin, vaan Hengellä Jumalan”.
  Hyvää pääsiäisen jatkoa, edessähän on riemujen riemu!

  Tykkää

 13. Me jotka uskomme ja olemme uudesti syntyneitä armon hengen kautta uskomalla synnit anteeksi Jeesuksen veren vuoksi tämä jälkeen tuli lepo ja kiitos mieli ja kyllä vastuskia riittä oman vanhan ihmisen kautta ja ulko puolelta ja tämä tuo meille monta kyyneltä ja tahtoo tukahduttaa meidän ukon elämä ja on suuri vihollinen aina vaikeuksien kanssa ja monet ystävät ovat pois jääneet kokouksista ja uskokin on monelta saammunut ,kuitenki Herramme sanoi ,että joka vahvana pysyy loppuun asti se pelastuu ja tätä tahdon ystäävt teille siunata kestäväisyyttä ja viisautta voittaa paha ,kiitos ja siunauta,keijo södertälje

  Tykkää

Kommentoi

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.