Blogitaivas

Usko, toivo, bloggaus.

”Luonas kai olla saan”

10 kommenttia

WP_20141008_004

Toisinaan pysähdyn Kuralan kohdalla Pelastusarmeijan kirpparille katsomaan, olisiko siellä minulle halvalla farkkutakki. Ei ollut tänäänkään. Oli violetti-musta-raitainen paita. Paitaa sovittaessani kuulin äänimaisemassa jotain tuttua. Radiossa soi Juicen Luonas kai olla saan. Maksoin paidan, istuin autoon ja lähdin huristelemaan kohti itä-koillista.

Lauloin kuulemaani biisiä. Äkkiä huomasin hassun kahtiajaon Juicen lauluissa. Hänellä on varmasti kymmeniä kappaleita, joissa mainitaan paikkakuntia. Espoo, Lahti, Kuopio, Laihia, Hyvinkää, Vaasa, Tampere, Ilomantsi, vieläpä Lohja… Kuitenkin laulujen minät ovat aina välimatkalla. Pahimmillaan mennään edestakaisin.

Luonas kai olla saan on aina vedonnut minuun. ”Mistä tullut oon, tiedä en. Määränpää, kuinka tietäisin sen?” Tilapäisenä määränpäänä näyttäisi olevan teltta, jossa on sinä. Kuka on laulun sinä? Miksi sinän kanssa täytyy käydä uneen? Miksei sittenkin käydä kohti todellisuutta.

Vielä suuremman vaikutuksen minuun on tehnyt Tanssimaa. ”Sä minut löysit sieltä, missä ollut en.” Aha, olen taas luullut olleeni jossain aivan muualla kuin missä olin. Tanssimaassa on jotain samaa kuin Jaakko Löytyn Kahden maan kansalaisessa. ”Vielä joskus eessä häämöttää Tanssimaa.”

Reilun kymmenen vuoden aikana olen kiertänyt maapallon suunnilleen kymmenen kertaa junassa istuen. Tämän syksyn olen katsellut auringonnousuja ja -puidentaaksemätkähdyksiä bussin akkunasta. Kaunista katsella, mutta välimatkalla ollaan.

Ehdin raitapaitoineni kotiin asti. Pesukone pyörähti käyntiin. Nuuskamuikkus-muki tyhjeni kuten aina aivan liian nopeasti. Yksi perheenjäsen keitti lisää kahvia. Mietin Raamattua.

”Istukaa siinä, ja odottakaa, että kaikista kansoista tulee minun opetuslapsiani.” ”Venttailkaa ihan rauhassa, että ihmiset tulevat kuuntelemaan kaikkea sitä, mitä minä olen käskenyt teidän opettaa.”

Menkää ja tehkää. Menkää ja tehkää koko teille annetun välimatkan ajan. Laulakaa rauhassa Luonas kai olla saan ja uskokaa, että minä olen teidän kanssanne joka päivä maailman loppuun asti.

”Käyn halki erämaan, ja löydän uuden joen,
juon vettä joka kirkasta on ja viileää.
Joka päivä, jotain uutta koen,
ja tulee päivä jolloin eessä häämöttää,
tanssimaa.”

* * *

Jatkettu illalla:

Soittelin illalla Tanssimaata kitaralla olohuoneessa. Sitten mentiin saunaan.

– Oliko se Juice krisitty, kysyi kuopus lauteilla.

– En osaa sanoa. Ei se ikinä tainnut kertoa. Paljon se lauloi Jumalasta.

– Kyllä se varmaan oli.

– Kuinka niin?

– Sen yhden laulun alkupuolella se varmasti lauloi Jumalasta.

Vanha viisaus sanoo: ”Sen lauluja laulat, kenen leipää syöt.” Olikohan kuopus nyt jonkun vastaavan viisauden jäljillä.

10 thoughts on “”Luonas kai olla saan”

 1. Pitäisikö Juha, nyt sanoa että samassa autossa näytetään olevan sen sijaan että olisimme samassa veneessä 🙂 🙂 🙂 ?
  Eikö ole ihmeellistä miten laulujen sanat ja sävelet puhuttelevat ja kääntävät katsetta maailmasta toiseen, meillä kahden maan kansalaisilla 🙂 ! Eikö tämä ole ihmettä?

  Oletko kuullut laulun ”Särkyneille on puhuttava hiljaa”. Se ei nyt välttämättä aiheisiimme liity mutta siinä on tiettyihin elämän vaiheisiin todella lohduttavat sanat.?

  Liked by 1 henkilö

  • Täytynee etsiä tuo kappale. Muistaisin kyllä kuulleeni, mutta muuta en muista.
   Minua aina ihmetyttää, kuinka vähän suomalaisessa kristillisessä keskustelussa viitataan ”ei-kristillisiin” hengen- ja Hengen tuotteisiin. Amerikkalainen kristillinen opettaja voi suvereenisti viitata Bruce Springsteeniin tai John Steinbeckiin. Suomalainen harvemmin.

   Liked by 1 henkilö

   • Tässä linkki Tuulikin mainitsemaan lauluun. Taitaa olla tosi laulu:

    ”Särkyneitä on kuunneltava hiljaa ei mielin kovin, ankarin,
    vaan katsein vastaanottavaisin ja kasvoin hellin, avoimin.”

    Liked by 2 people

   • Ja tähänkin vastaan (kun täällä on niin hiljaista, siis tässä blogitaivaassa).

    Ajattelin päivemmällä minäkin näitä kaikenlaisia sanoituksia. Tytär on saanut minutkin katselemaan muutamaan kertaan tv 4 ohjelmaa ”Vain elämää”. Aika hyvä, jopa välillä hyvin koskettavakin ohjelma. Ja parasta siinä on Samuli!

    Edesmennyt Juicehan oli mestari sanoituksissaan myös, ja varsinkin myöhemmällä iällä. Olen lukenut hänen runokirjansakin, mutta en nyt muista varmasti sen lukemani nimeä, mutta taisi hänellä olla senkin niminen kuin ”Äeti”.? Parhaiten on jäänyt mieleeni yhden hänen runonsa kohta ”Jumala on vaikka en uskoisi”. Jotenkin näin nämä taisivat mennä? Varsinaisesti kun en ole harrastanut kovin kevyttä musiikkia, – tai raskasta, eli miten sen kukin määrittelee.

    Liked by 1 henkilö

 2. Tuulikille

  Päätin jo, että tänne en enää kommentoi, koska ne eivät juurikaan kolahda tämän alustan lukijoille, jos vastakommenttia tulee, niin se on jotain muutaman sanan hutaisua. Tyhjän saa pyytämättäkin!

  Mutta tämän kirjoittamasi ” Parhaiten on jäänyt mieleeni yhden hänen runonsa kohta ”Jumala on vaikka en uskoisi”. vuoksi lipeän päätöksestäni – ainakin nyt.

  Minä ajattelen näin: J u m a l a o n uskoo Häneen tai ei; J u m a l a a e i o l e, uskoo Häneen tai ei.

  Minä uskon e t t ä J u m a l a o n – senhän sanoo jo yksinkertaisesti järki.

  ”Kaikella on tekijänsä” on joku, jota en tarkemmin muista, sanonut.

  Niinpä tällä VALTAVUUDELLA, jota olen yrittänyt tälläkin alustalla tuoda esille, on myös tekijänsä.
  Ja se tekijä on, minun mielestäni, ylivertainen ÄLY, joka Raamatussa on ilmoittanut nimekseen ”M i n ä o l e n s e, j o k a m i n ä o l e n.” Ja hän sanoi vielä: ”Sano israelilaisille näin: ’M i n ä o l e n ’ lähetti minut teidän luoksenne.” (2. Moos. 3:14)

  Tykkää

 3. Juha. Lasten ja imeväisten suusta! Juice ei sopinut ihmisten luomiin raameihin, mutta eipä sopinut Jeesuskaan. Ei monikaan Jumalan mielisuosion saanut, joten voimme uskoa, tai ainakin toivoa että kuopuksen ”tieto” pitää paikkansa 🙂 !
  Kuinkahan monta yllätystä taivaassa odottaakaan, jos Herra uskossa varjelee itse kunkin.
  Kuopukselle terveisiä 🙂 !

  Liked by 1 henkilö

  • Terveiset menivät perille tässä ja nyt.
   Niin, jännää ajatella Taivaan yllätystä. Mutta onko mahdollista, että siellä kokisi myös katkeria pettymyksiä joidenkin henkiköiden poissaolosta?

   Liked by 1 henkilö

   • Inhimillisesti ajatellen kyllä, mutta ilmestyskirjan tekstien lupausten mukaan ei. Se, mihin olemme menossa on jotain niin erilaista kuin täällä ettei sitä voi käsittää näillä leveys- eikä syvyysasteilla/aisteilla. Silti sitä parempi mitä enemmän kannamme kaikin keinoin, kuten rukouksin, töin ja toimin ihmisiä ”henkilöön katsomatta” Jumalan eteen.
    Hyvää sunnuntaipäivää hämäryydestä huolimatta 🙂 !

    Liked by 1 henkilö

 4. Apostoleillakin oli joskus sama ongelma.
  Matkalla oltiin kuten kuva osoittaa.
  Siitä huolimatta he useammin kuin kerran törmäsivät seuraavaan haasteeseen:

  Elämä paiskoo joskus ovia kiinni
  aivan nenäsi edestä,
  mutta vain niin saat selville ne ovet,
  jotka ovat auki sinua varten.

  Näin on meidänkin uskon elämän laita. Kaikki suunnittelemamme ei ota onnistuakseen.

  Juice oli uskonnollinen ja teki hyviä kappaleita muttei opetuslapsia (Ei edes itsestään).

  Tykkää

Kommentoi

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.