Blogitaivas

Usko, toivo, bloggaus.

Miksi on niin vaikea rakastaa?

4 kommenttia

Mitä lähemmäs menen Jeesuksen persoonaa ja raamatun tekstejä, tutkimalla Jeesuksen ajan kulttuuria ja historiaa, sitä rakastavampi Jumala minulle näyttäytyy. Jeesus haluaa näyttää meille millaisella rakkaudella Jumala haluaa palauttaa ihmisen takaisin yhteyteensä.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Onko tavassamme lukea Raamattua jotain pielessä, kun raamattu-uskollisena itseään pitävät ihmiset ovat yhä enenevissä määrin alkaneet näyttää suorastaan vihamielisiltä toisten ihmisten silmissä. Itsekin pidän Raamattua elämäni ylimpänä ohjeena ja olen sen suhteen ilmeisen konservatiivi. Pohdin, että mikä on pohjimmiltaan se oppi, jota puolustamme ja nimitämme Kristinuskoksi. Mikä on muuttunut viimeisten vuosisatojen aikana ja etenkin viimeisen 50 vuoden aikana läntisessä maailmassa. Voisiko syynä olla yksinkertaisesti se, että länsi yrittää määrittää uskoa jonka alkuperä on idässä, seemiläisessä kulttuurissa.

Kristinuskon leviäminen perustui siihen, että Jeesuksen seuraajat olivat erilaisia kuin muut aikalaisensa. Jeesuksen mallin mukaan seurakunnat auttoivat niitä, joita kukaan muu ei auttanut. Sielä missä vakavat kulkutaudit karkottivat avunantajat, sielä Kristityt jäivät paikalle. Tällainen hyvyys ja rakkaus puhutteli ihmisiä. Evankeliumin sisältö antoi lohtua kärsiville ihmisille. Ihmiset saivat kuulla yksinkertaisen ja puhtaan evankeliumin; -Jeesuksen takia ihminen on arvokas Jumalalle ja pelastettu.

Jeesus kehoittaa meitä parannukseen. Mitä se on? Lyhykäisyydessään se on paluuta Jumalan yhteyteen ja uskomista, sitä,  että Jeesus on kuollut minukin syntieni tähden. Ei enempää eikä vähempää. Jeesus kutsuu ihmistä opetuslapseuteen, joka yksinkertaisesti tarkoittaa Jeesuksen seurassa kulkemista.

On vaarallista sekoittaa parannusta, jossa käännymme Jeesuksen puoleen tunnustamalla hänet Herraksemme ja parannusta, joka koskee maallista vaellustamme. Epäonnistuminen ja surkea elämämme ei riistä meitä pois Armoa. Armo onkin meille ihmisille vaikein mahdollinen käsite. Se on kertakaikkinen juridinen tuomio, jossa tuomittu armahdetaan pysyvästi. Kun katseemme ja elämämme suuntautuu Jeesukseen ja luotamme Jumalan Pyhän Hengen toimintaan elämässämme olemme turvassa. Elämän myrskyt eivät voi silloin riistää  armoa meiltä pois. Mielenkiintoisinta on se, että emme itse voi  tehdä  pelastuksemme eteen mitään muuta kuin suostua siihen mitä Jumala tahtoo tehdä  elämässämme.

Jeesuksen ajan oikeuskäytäntö tunsi sijaisuhrin. Toinen ihminen saattoi oikeusistuimen edessä ottaa toisen ihmisen tuomion kärsittäväkseen. Jeesus teki juuri näin meidän kohdaltamme. Hän kärsi ristillä, kohtasi kuoleman, voitti ja sovitti meidät Jumalan kanssa. Tästä tuomiosta ei voi valittaa.

Siksi Jeesuksen seuraaminen merkitsee toisten ihmisten rakastamista ja siunaamista. Jumalan meille osoittama  armo ja rakkaus tulee meistä läpi.  Kaikki se hyvä minkä tulisi tapahtua meidän kauttamme  tulee Jumalalta ja siksi rakastaminen on meille niin vaikeaa. Jos itse yritämme sitä, alamme asettaa melko nopeasti ehtoja rakkaudelle jota Jumalan rakkaus ei tunne.  Siksi meidän identiteettimme on oltava sidottuna Jeesukseen. Opetuslapseus merkitsee opettajan mallin ja sanoman oppimista ja matkimista. Jospa vain saisimme rohkeutta lähteä kulkemaan sitä tietä. Sen voisi aloittaa rukoilemalla, rakastamalla ja siunaamalla kaikkia lähellä olevia ihmisiä ehdoitta.

Kirjoittaja: Tapio Laakso

Lapsenuskoinen sen tien kulkija

4 thoughts on “Miksi on niin vaikea rakastaa?

 1. Aamukiireessä lyhyesti. Kuva puhuu enemmän kuin tuhat sanaa.!

  Roomalaiskirjeessä sanotaan Jumalan hyvyyden vetävän meitä puoleensa.!
  Jos, ja kun, Hyvyys ja Rakkaus ovat meitä kutsuneet ja ylläpitävät, niin onhan tarkoitus ja mahdollisuus meidän oppia, tästä Jumalan rakkauden lähteestä, myös laupeutta toisiamme kohtaan.

  Mitä enemmän luemme sanaa ja seurustelemme Sanan, Jeesuksen, kanssa, emme voi hyytyä tuon yksinäisen kiven kaltaiseksi.
  Kiven joka pakkasessa ja lumessa on yksin autiolla rannalla. Sääliksi sitä kävisi jos se olisi ihmisen kuva, ei ankaruudeksi eikä tuomioksi. Jokainen ihminen tarvitsee toista, jokainen lämpöä ja joukkoon kuulumista.

  Kuinka tärkeä Jeesus, olikaan opetuslapsilleen! Jeesuksen persoonan läheisyys, rakkaus ja armo.
  Armo, joka todellakin on ihmisen vaikea ymmärtää ja siitä osata elää. Opetuslapsista armo ja rakkaus, jota Jumala, Jeesuksessa heitä kohtaan osoitti tekivät opetuslapsista juuri niitä joista nyt saamme lukea ja oppia ottaa. Ei helppoa, mutta mahdollista, koska meitä rakastetaan enemmän kuin koksaan tässä maailmassa tulemme ymmärtämäänkään.

  Kiitos Jumalalle, Pojastaan Jeesuksesta Kristuksesta, joka tuli ihmiseksi meidän tähtemme, että meidän olisi helpompi ymmärtää Jumalan olemus ja Hänen valtava armonsa ja rakkautensa ihmistä ja luomakuntaansa kohtaan.
  Kiitos Tapio.

  Liked by 1 henkilö

 2. Tuo raamattn kohta jossa sanotaan että älkää herätetelkö rakkautta enen kuin se itse haluaa,.”Montakertaa meh alumme olla heti uskoon tlleussa täynnä täydlliyytä ja ,mutat tämä uskon elämä on kasvamista ja jälleenl kasvmsita ja kun armon henki saa meitä täydellisyyteen ja mielen uudistaa niin jo on helpompi rakastaa ja olla nöyrä ja kiitolinen pelastuksen siunauksesta ja voitokkaasta eteenpäin menemisestä..Omalla kohdalla meni kauan ennenkuin moni raamatun opetus kävi voitoksi ja rakkaus kasvoi ja kasvaa ,kiitos ja siunausta,keijo södertälje

  Liked by 1 henkilö

 3. Otsikko voisi olla myös ’kun länsi ja itä kohtaa’ 🙂

  Toisen kerran tekstisi luettuani vahvistuvat ne raamatunkohdat, joissa luvataan, kuinka Hän Nimensä tähden kuulee, auttaa, johdattaa, pelastaa etc.

  Uskon, että luotuaan meidät Jumala tietää, mitä me emme voi ilman Hänen Henkeään kuin myös sen, miten hengellisinäkin olemme täysin riippuvaisia Hänestä.

  Liked by 1 henkilö

Kommentoi

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.