Blogitaivas

Usko, toivo, bloggaus.

Villasukkia, särkylääkettä ja messiasodotuksia

3 kommenttia

988468_846915855372329_3345223630637211546_n

Oli varhainen maanantaiaamu, takana tykkänään uneton yö. Litkin murukahvia ja järsin leipää. Kun muistin sunnuntaina ottamani valokuvan, tuli mieleen laatia aamuvarhainen Facebook-postaus.

Särkylääkettä nassuun.
Villasukat jalkaan.
Kyllä me tästäkin viikosta selvitään.

Ystävän auto heitti minut Helsinkiin, ja konttorilla oli pakko saada lisää kahvia.

– Ai sä olet täällä? Etkö sä olekaan kipeä? kyseli koulutuspäällikkö.

Ennen kuin ehdin kolmasti kupista hörpätä, pari muutakin työkaveria lausui taudistani jotain, joka koostui rahtusesta empatiaa ja hyppysellisestä moitetta siitä, että olin tullut tartuttamaan kaikki kanssaraatajat.

Vastasin repliikkeihin turkulaisen tehokkaasti: – Häh!

­– No, jos ottaa lääkettä ja pukee villasukat jalkaan, on flunssassa, valaisi joku.

– Eihän minua vaivannut mikään muu kuin unettoman yön jälkeinen orastava päänsärky. Villasukkia käytän aina, ne tuovat turvallisuudentunnetta elämään jopa täällä Helsingissä.

– Mutta nyt on flunssa-aika!

– Niin, mutta siltikään en puhunut flunssasta sanaakaan, ainoastaan särkylääkkeistä ja villasukista.

Kotiin päin piti ennen pitkää lähteä bussilla. Se tuli pysäkille VR:mäisesti 25 minuutin odottelun jälkeen. Räntää satoi vaakasuorassa mutta ei sentään ukkostanut. Alkoi huolestuttaa, ehdinkö ajoissa Liedon seurakuntatalolle. Minun oli määrä juontaa Pekka Lindqvistin luento juutalaisten messiasodotuksista.

Pekka rakenteli vajaassa tunnissa hienon palapelin Qumranin kääröistä, Codex Damascuksesta ja Raamatun teksteistä. Uskomattoman hienosti ne tukevat toisiaan.

Kun Johannes [Kastaja] vankilassa kuuli Kristuksen teoista, hän lähetti opetuslapsensa kysymään: ”Oletko sinä se, jonka on määrä tulla, vai pitääkö meidän odottaa toista?” Jeesus vastasi heille: ”Kertokaa Johannekselle, mitä kuulette ja näette:
Sokeat saavat näkönsä ja rammat kävelevät,
spitaaliset puhdistuvat ja kuurot kuulevat,
kuolleet herätetään henkiin ja köyhille julistetaan
ilosanoma.

Eikö olisi ollut paljon helpompaa vastata kyllä? Miksi Jeesuksen piti kierrellä ja kaarrella? Pekka valaisi kuulijoita, että Jeesus viittasi sanoillaan suoraan Jesajan kirjaan, pätkään joka löytyy myös Qumranin kääröistä. Jeesuksen viesti Johannekselle aukeaa siis miehille yhteisellä, messiaanisella koodiavaimella.

Johannes Kastaja toimi muutaman kilometrin päässä Qumranista ellei peräti ollut kuulunut Qumranin yhteisöön. On paljon vaikuttavampaa vedota kirjoituksiin kuin vain todetta, että joo joo, olen mää messias, ei tartte enää venttailla. Minusta Pekan esittelemä historiallisen lähteiden palapeli vahvisti Jeesuksen henkilön ja toimien historiallisuutta. Vahvisti uskoa.

Mutta mitä tekemistä Qumranin kääröillä on kopioburanan ja minun villasukkieni kanssa?

Jälkikäteen kristillisestä näkökulmasta katsottuna profetiat messiaasta ovat helppoja ymmärtää. Mutta Jeesuksen aikana asiat olivat toisin. Messiasta odotettiin. Odotettiin jopa siinä määrin, että oltiin varmoja hänen jo elävän ihmisten keskuudessa, mutta kuka hän voisi olla. Eikä odotettu pelkästään messiasta vaan odotettiin myös hänen rinnalleen suurta lain tulkitsijaa.

Tämmöiselle väärinkäsitykselle, kahden henkilön odotukselle oli olemassa selkeät perusteet. 4. Mooseksen kirjassa kirjoitetaan tähdestä ja sauvasta. Qumranilaiset tulkitsivat nämä papiksi ja kuninkaaksi. Kenellekään ei vain tullut mieleen, että nämä kaksi olisivat yksi ja sama henkilö.

Niinpä niin, Pekan luentoa kuunnellessani ymmärsin hetken Jumalaa. Vaikka hän oli antanut selkeät profetiat, ihmiset tulkitsivat ne aivan pieleen. Vaikka minä postasin kahdesta aivan arkipäiväisestä asiasta, villasukista ja särkylääkkeestä, niin työkaverit väen väkisin näkivät minun potevan flunssaa.

Oi aikoja, oi tulkintoja!

 

* * *

Kiitokset Pekka Lindqvistille luvasta käyttää opetuksia ynnä myös kommenteista.

3 thoughts on “Villasukkia, särkylääkettä ja messiasodotuksia

 1. Osui ja upposi.

  Lyhyt ja ytimekäs ilmaisusi on saanut vaatetta ylleen. Tai ainakin villasukat.

  Liked by 3 people

 2. Viime aikoina on ilmaisu tosiaan jäänyt usein tosi lyhyeksi. Ja harvaksi kuin perusteellisesti käytetty villasukka. Toinen pidempi saarna odottaa viimeistä silaustaan kovalevyllä, mutta katsotaan milloin uniset aivot saavat sen parsittua lopulliseen kuosiin.

  Liked by 1 henkilö

 3. Kyllä villasukka kuuluu elämään, se tosiaan antaa turvallisuuden tunteen.

  Liked by 1 henkilö

Kommentoi

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.