Blogitaivas

Usko, toivo, bloggaus.

Minä en ole hiilinielu

3 kommenttia

Hortoilin kameran ja kolmijalan kanssa talvi-illassa. Katulamput värjäsivät maiseman oranssiksi; toisaalta kiva väri, toisaalta luontoa hämäävää valosaastetta. Äkkiä kuulin jostain nyyhkytystä. Ketään ei näkynyt, ei edes niitä ihmisiä, joita koirat ulkoiluttavat usein tähän aikaan vuorokaudesta. Sitten oivalsin, että nyyhkytys tuleekin yläpuoleltani.

Puu siinä itkeskeli jokainen oksa aivan kyynelissä. Enpä ollut ennen mokomaa tavannut. Hänen lajiaan tai rotuaan en pimeässä tunnistanut. Mutta olipa mitä sorttia tahansa, surullinen hän oli.

– Mikä sinua surettaa! kysyin yllättävän varmana siitä, että itkevä puu osaisi myös vastata.

– Ihmiset ja heidän epäluonnollinen matematiikkansa.

Pitkän matematiikan arvosanalla cum laude approbatur suorittaneena en päässyt kärryille.

– Täh?

– Ihmiset laskeskelevat kuinka paljon puita pitää olla kompensoimaan se hiilidioksidi, jonka he tuottavat.

Aloin päästä kärryille.

– Kyllä meidät puut on luotu yhteyttämään, mutta ei meitä sillä tavalla ole luotu…

Puun puhe peittyi nyyhkytykseen.

– No? kysyin.

– Minä en ole hiilinielu. Eivätkä nämä ystäväni tässä ympärillä eivätkä kaukaiset sukulaiseni Amatsoniassa.

– Niin.

En usko, että yksitavuisuuteni oli kovin vakuuttavaa.

– Ihmiset laskevat kaiken sillä tavalla, että paljonko pahaa voi tehdä ilman, että maailma kaatuu.

Koin valaistuksen siinä oranssin katuvalo kajossa.

– Niin, eipä nykyistä menoa viljelemiseksi ja varjelemiseksi voi kutsua!

Puu nyökkäsi. En minä osannut sitä alkaa halata, suomalainen mies kun olen. Mutta taputin kylkeen. Ei se kyllä tainnut puuta lohduttaa.

3 thoughts on “Minä en ole hiilinielu

 1. Juha! Herkkää, koskettavaa! Jumalan luomia puutkin niin kuin me ihmisetkin, kaikki samassa kärsivässä maailmassa – vielä toistaiseksi. Jumala meitä ja luomakuntaakin varjelkoon. Vaikka tekeekin mieli sanoa että ihminen on kaiken pahan alku ja juuri. …..Jumalan paratiisissa kaikki muu olikin täydellistä paitsi se joka ihmisen langetti. Mutta tulee vielä uusi taivas ja uusi maa joka ei koskaan häviä vaan on iankaikkinen, kuten sen Herrakin ja sen tulevat asukkaat, verellä pestyt!

  Liked by 1 henkilö

 2. valitettava tosiasia, juurikin taitaa olla tyypillistä ihmisille:”– Ihmiset laskevat kaiken sillä tavalla, että paljonko pahaa voi tehdä ilman, että maailma kaatuu.”

  Liked by 1 henkilö

 3. Hiilinielentää:

  Olen motoristi. En edes omista autoa, vaikka saan sellaisen puolisoltani lainaan jos se on välttämätöntä.

  Olen ajanut prätkälläni 10 000 – 15 000 kilometriä kaudessa. Se on moninkertaisesti useimpien motoristien ajomäärä. Vanha, japanilainen sporttipyöräni on tavannut kuluttaa 5,5 – 6,5 litraa satasella. Se merkitsee 600 – 900 litran kulutusta. En osaa sanoa, kuinka suuri osa on silkkaa huviajoa ja mikä jotenkin hyötyajoksi tulkittavaa. Karkeasti puolet kumpaakin.

  Kuinka paljon tuottamastani pakokaasusta on hiilidioksidia? Kuinka paljon vaikkapa suuri koivu sitoo sitä? Kauanko pakokaasuni ehtii olla ilmassa ennen kuin hiili sitoutuu mihinkään? Koko sen ajan se lämmittää ilmakehää.

  Mutta emmehän me suomalaiset pilaa ilmakehää! Kulutuksemme on fantasiljoonas osa koko maailman päästöistä, emme me voi mitään pelastaa! Kiina on eri juttu! Mutta mikä siellä Kiinassa saastuttaa? Ostapa kaupasta yhtään mitään, niin vaikka tuote ei olisi Kiinasta, sen komponentit ovat. Kiinan teollisuus…

  Tavallinen kiinalainen elää tietääkseni aika yksinkertaista elämää. Mutta hänkin haluaisi pakastimen, auton, lomamatkan ja kesämökin. Mutta meillä on otsaa syyttää kiinalaisia saastutuksesta, jonka tuotokset päätyvät meille!

  Olen täynnä mielitekoja. On myös alkanut tuntua siltä, että liika valinnanvara ja liiat mahdollisuudet lähinnä ahdistavat. Ajan pätkällä, koska se rentouttaa. Oikeuttaako se tärvelemään ilmastoa? Olisinkohan iloisempi kohtuullisuuden tai jopa jonkinlaisen niukkuuden vallitessa?

  Ehkä minun pitää ruveta tekemään kauniita puulaatikoita. Enemmän niistä voisi olla iloa kuin kiinalaisen kertakäyttöroinan pääosasta. Hintakin voisi olla kohtuullinen: kulut ja perustason elanto, johon kuuluisi jotakin satunnaista ekstraa. Kymmentä lootaa kohti voisi istuttaa puun!

  Liked by 1 henkilö

Kommentoi

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.