Blogitaivas

Usko, toivo, bloggaus.

Äänten meren majakka välähti päässäni

8 kommenttia

Pääsiäisyön Tuomasmessu oli ehtinyt ehtoolliseen. Istuin kaverini kanssa Mikaelinkirkon parvella. Sillä puolella parvea ei muita ollut. Ylhäällä oli tilaa laulaa vanhaa laulua oikein ääneen!

”Väsyneet sielut nyt tulla saa…”

Alhaalla oli messukansaa kirkon täydeltä, yli 700 ihmistä. Väki veisasi komeasti, me siinä mukana, monta metriä ylempänä. Kaverini lauloi puhtaalla nuoren naisen äänellä; minä yritin pysytellä samalla aallonpituudella omallani, joka ei ollut oikein toipunut taannoisesta flunssasta. Laulaessani katsoin epäluuloisesti mikrofoneihin, jotka törröttivät messukansan päiden yläpuolella. Mikrofonit imivät sisäänsä kaikki äänet, jotka kirkossa soivat. Yle oli vahvasti läsnä; messua taltioitiin radioon.

Hankkiuduin sitten ehtoolliselle minäkin. Jonot kiemurtelivat hitaasti.

– Herran ehtoollista saa neljältä alttarilta, sanoi hyvin vanha tai ainakin hyvin ruttuinen mummo minulle, kun tulin ovesta kirkkosaliin. Vastasin jotain myöntävää ja päädyin mukaan jonoon jonnekin sen keskivaiheille. Voiko ehtoollisjonossa etuilla? Ainakaan kukaan ei sanonut mitään. Sain leipäpalan ja sormustimellisen viiniä. Jeesuksen Kristuksen ruumis ja veri.

Laskin ehtoollispikarin tarjottimelle ja lähdin tallustelemaan kirkon etuosaan. Messubändi ThomasGroove alkoi soittaa Riihikirkkohymniä. Sovitus oli jännästi jatsi. Voi ei, tätä olisi hienoa olla mukana soittamassa! Nappasin parit valokuvat ja kärsin sielussani. Kameran sijaan olisin paljon mieluummin ollut bändin cajonin kimpussa. Rytmilaatikko kun seisoi virkaheittona siinä vieressä. Cajonisti soitti juuri mandoliinia.

Ja kyllä! Aivan yllättäen ThomasGrooven ylikapellimestari nousi flyygelin äärestä ja antoi paikkansa toiselle soittajalle. Tuosta noin vain kesken kappaletta. Siinä oli tilaisuuteni.

– Hei, voinko mä ihan vähän kolistella cajonia? kuiskasin.

Yhtyeen pomo nyökkäsi ja hymyili.

Kirkossa hiiviskelevä tuomasmessuhiippari muuttui silmänräpäyksessä iloiseksi pääsiäispupuksi, joka loikki alttarille cajonin päälle. Hyppäsin rytmiin mukaan. Seurailin djembensoittajan menoa ja kuuntelin, mitä hauskaa muut bändin jäsenet improvisoivat. Monen bändin jäsenen kanssa olen soitellut kaikenlaista, mutta en ikinä ennen juuri ThomasGrooven kanssa. Se on messubändien messubändi! Äänten meri aaltoili kirkossa, minä kelluin cajonilla mukana. Ja juuri siinä kohdassa majakka välähti päässäni: Yle on vahvasti läsnä; messua taltioidaan radioon.

Pitäisiköhän sittenkin takoa tätä cajonia ihan pikkasen hellemmin!

Vähitellen Riihikirkko hiljeni. Ehtoollinen saatiin loppuun. Luovutin paikan cajonin päältä ja siirryin seurakunnan puolelle laulamaan loppulaulua.

”Miksi hiivit hänen haudalleen? Hän ei ole enää täällä.
Etkö aamun huomaa valjenneen? Hän ylösnoussut on.”

Bändin johtaja oli taas flyygelin ääressä. Jossain välissä hän kääntyi kahdeksasosatauon ajaksi minua kohti ja näytti peukaloaan. Ylöspäin se törrötti.

Alkaa näyttää siltä, että kaikki Tuomasmessut ovat jollakin tavalla parhaita. Pääsiäisyön Tuomasmessu oli tällä tavalla paras.

Hän on ylösnoussut!

8 thoughts on “Äänten meren majakka välähti päässäni

 1. Juha.
  Eikös tänä aamuna tullut klo 10 Jumalan palvelus myös Mikaelin kirkosta? Se oli Hyvä ajattelin että lieneekö ”lukkarinrakkautta” vai ihanko oikeasti. Elävää oli!
  Voi kun asuisikin sukunsa sijoilla:) ! – Voi isäni miksi lähditkään ainoana suvustamme maailmalle?
  No, ei meillä ole täällä pysyväistä sijaa vaan tulevaa me odotamme 😉 ! Jeesus elää ja on kaikkialla missä Hänen omansakin ovat!
  Mutta hienoa Juha, että rohkenit kysäistä ja pääsit toteuttamaan itseäsi – bravo!

  Liked by 2 people

  • Tuulikki, se oli juurikin eilinen Tuomasmessu, joka tuli radiosta tänään. Mutta mun soittoa ei vissiin kuulunut, kun radiolähetys ei kestänyt ihan messun loppuun asti.

   Liked by 1 henkilö

   • Itse asiassa eilisen t. Messu on huomisaamuna klo10 radiossa.

    Liked by 1 henkilö

    • Ool rait. Tuomasmessu siis huomenna maanantaina klo 10 Yle1. Tänään oli perus-10-jumis suorana.

     Liked by 1 henkilö

     • KIITOS informaatiosta!
      Olen kuunnellut itkien, tunteitten seilatessa murheesta iloon, päällimmäisenä ilo ja kiitos että meillä on vapaus kuunnella radiosta myös todellista hengellistä ohjelmaa!!! Kaunista, nöyrää, hoitavaa!
      Juha kerro terveisiä kirkkosi johdolle:) !

      Täällä pääkaupunkiseudulla kuunnellaan ja siunataan Turkua, Mikaelin kirkkoa ja kaikkia turkulaisia!
      Valtavan siunattuja ovat olleet tämän pääsiäisen päivät ja tänään on aurinkokin noussut ja paistaa niin että pääsen uloskin siitä nauttimaan. 🙂
      Oi, ihanuutta.
      Jeesus elää ja me saamme olla hänen omiaan, kiitos Jumalalle, Kaikkivaltiaalle taivaan ja maan Luojalle, Isällemme sekä Pyhälle Hengelle!

      Suuresti ravittuna saamme lähteä arkeen Pyhän vaikuttaessa sisimmässämme.

      Liked by 2 people

 2. Kulkueessa yritin laulaa tuota laulua, mutta muistin vain ”Hän ei ole enää täällä”

  Liked by 1 henkilö

 3. Tämän blogin kommentiksi, ainakin minun mielestäni, voi asiaan kuulumisen rajoja vain vähän venytellen kirjoittaa seuraavan:

  Minä olen kirjoituksissani usein yrittänyt tuoda esille Jumalaa Hänen luomassaan äärettömän universumin mittakaavassa.

  Mutta kyllä Hän toimii myös henkilötasolla. Siitä osoituksena oli juuri televisiossa päättynyt Jukka Tolosen elämästä kertonut ohjelma.

  Liked by 1 henkilö

Kommentoi

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.