Blogitaivas

Usko, toivo, bloggaus.

Tapsan Jumala

7 kommenttia

Job istui jätekasalla ja kaapi ruukunpalasella märkivää ihoa. Jostain kasan takaa vaimo huutaa ja kehoittaa Jobia hylkäämään oma hurskautensa ja kuolemaan pois.

Vaimo ei saa Jobilta ymmärrystä vaan saa kuulla puhuvansa hulluja, sillä jos Jumala antaa hyvää niin on myös otettava vastaan pahaa, jos sellaista on tullakseen.

Seuraavassa käänteessä ystävät kehoittivat Jobia käsittämään tilansa oikein ja tekemään parannus. Jumala ei turhaan rankaise ketään tuolla tavalla. Job on varmast rikkonut raskaasti Jumalaa vastaan. Ystävien sanat eivät sisällä lohdutusta ja lämpöä vaan pelkkää syyttelyä ja vääriä ohjeita, joista Job ei saa itselleen mitään. Job kääntyy Jumalan puoleen ja huutaa apua. Job tietää ettei ole kääntynyt pois Jumalan kasvojen edestä.

Kirja Jobista on ajaton kuvaus ihmisestä joka kärsii. Olen viime aikoina lukenut Jobia ja Saarnaajan kirjaa rinnakkain. Molemmissa kirjoissa on läsnä elämän raadollisuus ja tyhjyys. Nuoruuden toiveet ja unelmat muuttuvat, katoavat tai vain haalistuvat pois elämän virrassa.
Jokin aika sitten kuulin, kuinka joku tuttavani oli äkillisen kuolemantapauksen jälkeen kysellyt, että missäs se Tapsan Jumala oli ollut kun antoi tapahtua tällaista.  Samaa kyselin, kun oma ystäväni kuoli äkillisesti, jättäen valtavan aukon elämääni.

Tapsan Jumala, minun Jumalani? Aivan kuin voisin omistaa ja  ohjailla Jumalaa. Rukoilla, huutaa ja vaatia. Miten oma heikko ääneni muka jaksaa kantaa korkealle Taivaan saleihin, jossa Jumala poikineen pitää kokousta. Miten yksin olemme lopultakin tässä maailmassa riippuvuuksien ja ahdistusten keskellä. Ajatus minun Jumalasta on absurdi ja lohduton.

Mitä Job haluaa sanoa. Jobin kirjan  luvun 19 jakeet 25-26 paljastavat koko totuuden: ”Mutta minä tiedän Lunastajani elävän, ja viimeisenä hän on seisova multien päällä… kun olen ruumiistani irti, saan minä nähdä Jumalan”. Job kuvaa ihmisen syvintä kaipausta, joka jäytää ihmisen sydäntä ja kertoo siihen vastauksen.

Job on yksi raamatun esikuva syyttömästi kärsivästä Kristuksesta. Jobin kirja kertoo karua kieltä elämästä ilman yhteyttä Jumalaan. Se antaa myös kalpean kuvan siitä mitä Jeesus joutui kohtaamaan Getsemanen puutarhassa, yksin, opetuslasten nukkuessa. Kolme rukous hetkeä, kyyneleitä, tuskan hikeä ja verta. Vain enkeli kykeni lohduttamaan Jeesusta, joka ei pelkästään ottanut maailman syntejä kannettavakseen vaan hänestä tuli meidän syntimme. Itselleni Job tunkiolla, raapimassa itseään ruukunpalanen kourassaan, kuvaa omaa kurjaa syntistä olemustani ilman Jeesusta. Jeesus kohtasi pahimman mahdollisen Getsemanessa, tietouden siitä mitä on todellinen helvetti, olla itse synti ja erossa Jumalasta.

Jeesus ei kuitenkaan romahda eikä hylkää Jumalaa vaan täydelliseen heikkouteen nöyrtyminen tekee Jeesuksesta vahvemman. Nyt vain se mitä isä Jumala tahtoo merkitsee mitään. Myös Jobille Jumalan todellisuus kirkastuu ja hän sanoo: – Vain korvakuulolta sinut tunsin. Nyt ovat silmäni nähneet sinut.

Job ei menetä yhteyttä  elävään Jumalaan. Siksi yhteys merkitsee enemmän kuin mikään. Yhteys Jeesuksen kautta Isään merkitsee sitä, että minä olen Jumalan eikä Jumala ole minun. Tahdon Jobin lailla nähdä Jumalan vaikka elämä huolineen ja murheineen sumentaa silmät.  Jeesus valitsi sen, että alistui kärsimykseen ja ja sovitti kaiken ihmisen ja Jumalan välillä. Job uhrasi ystäviensä kanssa ja sovitti kaiken ja samoin Jeesus uhrasi itsensä ja sovitti kaiken. Olemme kuin Jobin ystävät väärine neuvoineen ja ohjeineen ja silti saamme elää yhteydessä Jumalan kanssa. Olemme Jumalan omia Jeesuksen kautta ja siksi Jumalan valtakunnan todellisuus on läsnä elämässämme jos vain annamme sen tapahtua. Itse emme voi sitä ohjata tai komentaa, ainoastaan pyytää.

 

 

 

Kirjoittaja: Tapio Laakso

Lapsenuskoinen sen tien kulkija

7 thoughts on “Tapsan Jumala

 1. Kiitos! Kiitos ja aamen!
  Parasta mitä olen aikoihin saanut lukea, sanat liian köyhiä kertomaan. Olet paras veljeni Herrassa!
  Jeesus kanssasi tänäänkin!!!

  Tykkää

 2. Meille keski-ikäisille Jobin kirja on helpommin lähestyttävä, kuin nuorille.
  Mulle tuo kirja kertoo myös siitä, mitä Jumala odottaa meiltä, kun olemme erämaataipaleella. Ei mitään muuta, kuin ettemme kiellä Häntä. Saamme istua tunkiolla raapimassa itseämme ruukun palasella, ei tarvitse juosta evankelioimassa seurakunnassa.
  Aina sieltä tunkiolta nousee kypsempi, rakkaudellisempi ja ehjempi Jumalan lapsi.

  Liked by 1 henkilö

  • Tuo on totta, vaikka itselleni Job on ollut aina jotenkin läheinen kirja vaikka en sitä ole aina oikein tajunnutkaan.
   Jospa itsekin joskus kokisin jotain eheyttä Jumalan edessä, tähän asti prosessi on ollut reikien löytymistä.

   Liked by 1 henkilö

 3. On monta elämän kohatloa tänäänkin niinkuin oli Jobin elämä,kuitenkin Jobilla oli tehtäva ä kirkastaa Jumalaa käsrsimällä syyttömästi kun saatana oli olut jumalaedessä syytäen Ja tämä luuli Jobin kiroavan Jumalaa päin kasvoja kun vaikeudet tulee mutta Job oli uskollinen tietämättä miksi ja näin meidänkin elämä on kunniaksi Jumalalle ja kiitokseksi syyttäjämme edessä kiitos ja siunausta keijo södertälje

  Liked by 2 people

 4. Jumalan tahto
  uusi elämän leipä
  Herran hengessä
  siinä on ahdas portti
  avarrettava taivaaksi

  Liked by 1 henkilö

 5. En ole samaa mieltä että Job oli syytön. Hän oli vilpitön mutta se ei estänyt häntä olemasta omavanhurskas. Elihu luvussa 33 kertoo syyn miksi ihmistä voidaan kurittaa. ”Hän rukoilee Jumalaa, ja Jumala mielistyy häneen ja antaa hänen riemuiten katsella hänen kasvojaan; niin hän palauttaa ihmiselle hänen vanhurskautensa.” Tästä oli kyse Jobin elämässä. Hän oli ylpistynyt ja Jumala palautti hänet ”ruotuun” Siksi Job puhui oikein kun hän ymmärsi mistä oli kysymys. Muistat varmaan Jobin asenteen mm. palvelijoita kohtaan. Se ei ollut vanhurskaan puhetta. Galattalaiset olivat älyttömiä kun unohtivast mitä on vanhurskaus. Tämä tässä lyhykäisyydessään. Tältä pohjalta kun lukee Jobin kirjaa ymmärtää mistä siinä on kysymys.

  Tykkää

 6. En minäkään ole sitä mieltä. Job joutuu koettelemuksiin koska Jumala haastaa saatanan:- Niin Herra sanoi saatanalle: ”Oletko pannut merkille palvelijaani Jobia? Sillä ei ole maan päällä hänen vertaistansa; hän on nuhteeton ja rehellinen mies, pelkää Jumalaa ja karttaa pahaa.” Kertomuksen pääpaino on juuri samoissa asioissa kuin evankeliumin sanomassa. Ihminen tarvitsee Jumalaa ja sovitusta. Jos annamme Jeesuksen sovittaa itsemme Jumalan kanssa ja pysymme tässä olemme Jumalan hurskauttamia. Job elämässään pysyy Jumalan kasvojen edessä ja on silti yhä syntinen. Se että Job on eräänlainen esikuva Jeesuksesta ei merkitse sitä että Job itsessään olisi synnitön ja täydellinen. Samankaltainen esikuva on seipään päähän kohotettu käärme erämaavaelluksella tai Iisakin uhraaminen jota ei sitten tapahtunut. Mutta hyvä tarkennus kuitenkin, kiitos siitä. Itse asiassa Elihu on hyvä rohkaisu aikamme nuorille puhumaan puhdasta sanaa Jumalasta. Elihun osa on kirkastaa Ihmisen ja Jumalan oikeaa suhdetta ja Jumalan kunniaa.

  Tykkää

Kommentoi

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.