Blogitaivas

Usko, toivo, bloggaus.

Minä vai me

2 kommenttia

Nuorempana, siis aika paljon nuorempana, soimasin itseäni siitä, että lempipuheen aiheeni oli ”minä itse”. Eikä syyttä. Se miten toiset näkivän minut, ei käynyt silloin mielessäni, vaan sitä touhotti eteenpäin etsien toisilta edes jonkinlaista hyväksyntää.

Näin jälkikäteen, tuon elämänvaiheen mutkat ja kompastuskivet tuntien, ymmärtää silloisen minäni elämistä. Mutta on eri asia tunnistaa ja tajuta se, millaiset jäljet menneisyyden tunnekuohut ovat jättäneet. Millaisia lupauksia tuli itselleni annettua ja  millaisia valoja vannottua. Kuinka monta kertaa tuli sanottua, että ”minä en ikinä ainakaan”, tai ”kyllä minä vielä näytän”. Vannotut valat ja itselle annetut lupaukset sitovat meitä kiinni niihin virheisiin ja negatiivisiin asioihin, joita olemme kokeneet.

Jumalan valtakuntaan osallisuutta tässä ajassa kutsutaan opetuslapseudeksi. Jeesuksen ajan opettajat, rabbit keräsivät ympärilleen aina opetuslapsia, jotka opettelivat kaiken mitä heidän opettajansa teki ja sanoi. Jeesuksen toiminta tässä suhteessa ei eronnut muiden rabbien toimista. Evankeliumitekstejä lukiessamme, eteemme piirtyy hyvin epätäydellisten ihmisten joukko. Etenkin Pietari nousee esiin vahvana ja jopa uhmakkaana persoonana. Jeesus nuhtelee usein tätä jouk20140906_173513koa, joskus jopa hyvin terävästi. Voimme vain kuvitella mitä kuvitelmia, lupauksia ja vannomisia Pietari, muut opetuslapset, ja etenkin Juudas kantoi matkassaan, maailmassa, jossa vieras kansa oli alistanut ylpeän Israelin kansan. Miettikääpä millaista kaunoja meidän suomalaisten sisimmässä on. Millaisia hedelmiä me tuotamme?

Opetuslapset opettelivat Jeesuksen sanat hyvin niiden muutamien vuosien aikana kun he kulkivat oppisopimuskoulussaan, mutta yksi asia, jota he eivät voineet oppia, oli Jeesuksen sydämen asenne. Parhaiten tämä oppimattomuus näkyy Pietarissa pääsiäisen jälkeen. Jeesuksen agape-kysymys kaikui tyhjille korville. Vasta Pyhän Henki pystyi avamaan opetuslasten sydämet näkemään kaiken sen mistä Jeesus oli puhunut. Vasta Helluntai ja uudestisyntyminen vapautti heidän henkensä vanhoista sitoumuksista ja kahleista rakastamaan vapaasti, niin kuin Jeesus rakasti.

Tämä rakkaus ei rakennu yksittäisen ihmisen varaan, se ei ole minä-muodossa. Kyse on meistä ihmisistä. Kyse on seurakunnasta, kirkosta ja lopultakin koko ihmiskunnasta.  Kysymys kuuluu yhä rakastatko sinä minua, mutta nyt se esitetään koko seurakunnalle. Rakastammeko me Jeesusta? Osoitammeko me hänelle pyyteetöntä rakkautta, joka ohittaa kaikki omat tarpeemme. Kyse ei ole kuitenkaan vaatimuksesta. Edes Pietarilta Jeesus ei lopulta vaatinut mitään. Hän vain kysyi, ja pyysi odottamaan. Helluntaina tuo odotus sai täyttymyksensä.

Annammeko me Hänen täyttää meidät tällä rakkaudella, jota emme itse voi löytää. Ei sitä löytänyt Pietarikaan, vaikka sai nähdä kaikki Jeesuksen ihmeet ja olla hänen seurassaan. Vasta Pyhä Henki saattoi tehdä sen.

Pohdimme lasten kanssa luokassa sitä miksi Kristinusko alkoi niin nopeasti levitä ympäri maailmaa. Yksinkertainen vastaus löytyi apostolien teoista. Seurakunta toimi kuin Jeesus. Kaikki jaettiin, kaikkia autettiin ja kaikki toimivat pyytettömästi yhteisön hyväksi erottelematta ketään. Seurakunta vastasi rakkaudella Jeesuksen kysymykseen. Koululaisille oli kuitenkin seurakunta melko vieras, niinkuin se on koko Suomelle. Meidän oikeasti mietittävä miksi näin on? Puuttuuko meiltä agape-rakkaus?

Mitä pitäisi tehdä? Voisko olla niin, että tulisimme samaan lopputulokseen kuin oppilaani alkuseurakunnan menestyksestä. He sanoivat, että Seurakunta rakasti kaikkia ihmisiä!

 

 

 

Kirjoittaja: Tapio Laakso

Lapsenuskoinen sen tien kulkija

2 thoughts on “Minä vai me

 1. Uskomatonta, tietäisitpä vaan mitä tapahtui eilen Raamattu piirissä ja mitä tänä aamuna kirjoitin tyttärelle töihin postissa.! Kuinka voikaan Pyhä Henki puhua samat asiat samaan aikaan eri puolilla rakasta isänmaatamme!!!
  Totisesti Henki tekee eläväksi ja vain Henki. Ihmisen täytyy uskaltaa/ voida luopua itsestään- omastaan, ja antautua Pyhälle Hengelle, maksoi mitä maksoi! Joillekin se vaan on täysin mahdotonta ja käsittämätöntä. Ilman Pyhää Henkeä ihminen on ”ulkona” sanalla sanoen.

  Viisaus asuu ja avautuu Pyhässä Hengessä ja kun Hän avaa ei kukaan voi sulkea. Ja Hän vain Hän antaa vapauden myös rukoilla Hengessä ilman kaavoja ja ulkoapäin tulevia ohjeita. Voi kunpa ihmiset ymmärtäisivät mikä ihmeellinen aarre on kätkettynä, mutta löydettävissä, Pyhässä Hengessä!

  Kiitos tästä, olin ajatellut aiheesta kirjoittaa, mutta eipä tarvitsekaan. Toisaalta joissakin piireissä puhutaan jo niin paljon Pyhästä Hengestä ettei oikein tiedä kuinka ihmiset sen kokevat?
  Kun toisaalla taas Hänestä ei puhuta lähes ollenkaan tässä tarkoituksessa kuin sinä kirjoitat. Jos oikein ymmärrän, olen lukenut tekstisi vasta kiireellä ja kertaalleen!

  Minä uskon syvästi että Apostolien Tekojen toinen luku on uskottava kuten myöskin Jeesuksen lupaus Pyhän Hengen vuodattamisesta. Ja siihenkin yhdyn että Pyhän Hengen oleminen meissä on tunnettavissa ja koettavissa näin :” Henki yhdessä meidän henkemme kanssa todistaa että olemme Jumalan lapsia”!

  Mitä sitten Pietariin tulee, niin kirjeissään hänestä saa jo toisenlaisen kuvan kuin muista hänestä kerrotuista teksteistä.
  Tämä blogi on Jumalan ihme ja rohkaisee valtavasti. Jumala On!

  Tykkää

 2. JOku on sanonut että oppia ikä kaikkia ,Ja taas tänää nme olemme varmaan jotakin opittu ja saatu uutta,vaikka monta kertaa on niin hijaista ja ei niin suuria opetuket ole hiljaisessa maailmassa ja joskus kasvu on hidasta meissä uskon alueella tulla Herran kaltaiseksin .Kiitos ystävistä jotka kirjoittavat tähänkin sivuun iloksi ja siunaukseksi matkan varrelta kotiin päivittäin ,kiitos ja siunausta keijo

  Liked by 1 henkilö

Kommentoi

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.